Calculul pensiei si stagiul de cotizare. Cum se calculeaza in cazul persoanelor cu mai multe surse de venit

Mara Dobrin
Mara Dobrin
05 Ianuarie 2017
05 Ianuarie 2017
Mara Dobrin
Mara Dobrin
calcul pensiestagiu de cotizarecontract de mandat
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Specificam inca de la bun inceput ca potrtivit art. 16 din Codul muncii, munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca.

Dar ce se petrece atunci cand o persoana presteaza activitate in baza unui contract de mandat (ste un document incheiat verbal sau in forma scrisa, autentica ori sub semnatura privata)? Constituie acesta vechime in munca? Dar ce se petrece cu stagiul de cotizare?

Pentru a raspunde la aceste intrebari, vom analiza un caz concret din PortalCodulMuncii.ro: "In cazul in care o persoana, care face parte din consiliul de administratie al unei societati pe actiuni, care plateste contributia la pensie, din indemnizatia de membru al CA, imi puteti spune daca aceasta contributie mareste valoarea punctului de pensie, in cazul in care este salariat in alta parte? Sau daca acesta contributie se ia in calculul vechimii, in cazul in care respectiva persoana nu este salariata nicaieri?"


Perioada in care o persoana presteaza activitate in baza unui contract de mandat nu constituie vechime in munca intrucat nu este prestata in baza unui contract individual de munca.

ATENTIE: Aceasta perioada constituie stagiu de cotizare in sistemul de pensii intrucat se datoreaza contributia la sistemul de pensii.

Astfel, potrivit art. 1 alin. (1) lit. p) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, stagiul de cotizare  reprezinta perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asiguratii cu declaratie individuala de asigurare sau contract de asigurare sociala au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii.


In situatia mai sus prezentata, veniturile realizate in calitate de administrator asupra carora s-a datorat contributie la pensii se iau in considerare la calculul pensiei, alaturi de veniturile realizate in baza unui contract individual de munca chiar daca ele au fost realizate concomitent.


Sursa: PortalCodulMuncii


NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]