Dar ce se petrece atunci cand o persoana presteaza activitate in baza unui contract de mandat (ste un document incheiat verbal sau in forma scrisa, autentica ori sub semnatura privata)? Constituie acesta vechime in munca? Dar ce se petrece cu stagiul de cotizare?
Pentru a raspunde la aceste intrebari, vom analiza un caz concret din PortalCodulMuncii.ro: "In cazul in care o persoana, care face parte din consiliul de administratie al unei societati pe actiuni, care plateste contributia la pensie, din indemnizatia de membru al CA, imi puteti spune daca aceasta contributie mareste valoarea punctului de pensie, in cazul in care este salariat in alta parte? Sau daca acesta contributie se ia in calculul vechimii, in cazul in care respectiva persoana nu este salariata nicaieri?"
Perioada in care o persoana presteaza activitate in baza unui contract de mandat nu constituie vechime in munca intrucat nu este prestata in baza unui contract individual de munca.
ATENTIE: Aceasta perioada constituie stagiu de cotizare in sistemul de pensii intrucat se datoreaza contributia la sistemul de pensii.
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Concedierea perfect legala
Astfel, potrivit art. 1 alin. (1) lit. p) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, stagiul de cotizare reprezinta perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asiguratii cu declaratie individuala de asigurare sau contract de asigurare sociala au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii.
In situatia mai sus prezentata, veniturile realizate in calitate de administrator asupra carora s-a datorat contributie la pensii se iau in considerare la calculul pensiei, alaturi de veniturile realizate in baza unui contract individual de munca chiar daca ele au fost realizate concomitent.
Sursa: PortalCodulMuncii