Atentie la faptul ca instantele au solutionat diferit aceasta problema.
Conform unui comunicat emis de institutie:
"In opinia Avocatului Poporului perioada de ucenicie trebuie sa fie luata in considerare ca stagiu de cotizare in situatiile in care se face dovada platii contributiilor de asigurari sociale, avand in vedere ca prevederile legale in vigoare considera stagiul de cotizare ca fiind constituit din perioadele in care s-au datorat aceste contributii. De la aceasta regula, legiuitorul a prevazut exceptii - perioade necontributive care au fost asimilate perioadelor contributile si luate in considerare la calculul pensiei. Intrucat pensia nu se regaseste printre exceptiile legale de la regula contributivitatii. Avocatul Poporului considera ca perioada de ucenicie poate fi considerata stagiu de cotizare in situatiile in care se face dovada contributiei."
Mai multe informatii sunt oferite in cadrul expunerii de motive date publicitatii pe site-ul institutiei.
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
"Avand in vedere indatorirea legala a Avocatului Poporului de a cere Inaltei Curti de Casatie si Justitie sa se pronunte asupra problemelor de drept care au fost solutionate diferit de instantele judecatoresti, pe calea recursului in interesul legii, va supunem atentiei problema uceniciei ca si perioasa susceptibila de a fi valorificata la calculul pensiei, apreciata diferit de catre instantele judecatoresti din Romania.", se mai precizeaza in cadrul documentului.
Conform anuntului, se aminteste faptul ca tinand cont de prevederile art. 8 alin. (1) din Legea nr. 19/2000, cat si de prevederile art. 19 alin. (1) din Legea nr. 263/2010, stagiul de cotizare se constituie din perioadele in care persoanele au platit contributii de asigurari sociale.
Stim deja faptul ca stagiul de cotizare este definit ca fiind o perioada de timp in care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asigurarii au declaratie individuala de asigurare sau contract de asigurare sociala au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii.
Dupa cum bine stim, de la aceasta regula sunt si exceptii, dupa cum urmeaza:
- persoana a beneficiat sau beneficiaza de drepturi de asigurarti sociale cu exceptia celor prevazute la art. 40 lit. a)-c) si e)
- persoana a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat conform legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora;
- a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat.
Atentie la faptul ca Legea nr. 263/2010 asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributile in care asiguratul a beneficiat de concediu pentru incapacitate temporara de munca, a fost efect al unei scoli miliatare, a satisfacut serviciul militar si nu numai.
Cu toate acestea, ucenicia nu se regaseste printre exceptiile legale de la regula contributivitatii.
"Pe cale de consecinta, retinem ca o prima concluzie, necesitatea ca perioada solicitata a fi recunoscuta ca stagiu de cotizare sa fie perioada contributiva la sistemul de asigurari sociale.", se precizeaza in cadrul expunerii de motive.
"In concluzie, va solicitam sa constatati ca problema de drept prezentata a primit o solutionare diferita din partea instantelor judecatoresti si, printr-o decizie obligatorie, sa stabiliti modul unitar de interpretare si aplicare a dispozitiilor legale incidente.", se prevede in incheierea expunerii de motive emise de Avocatul Poporului.
sursa: AVP.ro
Va tinem la curent cu orice decizie luata cu privire la acest aspect deosebit de important pentru dreptul muncii.