Perioada de ucenicie devine vechime in munca, in anumite conditii

ucenicie vechimeucenicie asigurat socialeperioada de ucenicie pensie
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Avocatul Poporului a promovat la Inalta Curte de Casatie si Justitie un recurs in interesul legii cu privire la modul in care se interpreteaza perioada de ucenicie vis a vis de stagiul de cotizare si vechimea in munca.

Atentie la faptul ca instantele au solutionat diferit aceasta problema.

Conform unui comunicat emis de institutie:


"In opinia Avocatului Poporului perioada de ucenicie trebuie sa fie luata in considerare ca stagiu de cotizare in situatiile in care se face dovada platii contributiilor de asigurari sociale, avand in vedere ca prevederile legale in vigoare considera stagiul de cotizare ca fiind constituit din perioadele in care s-au datorat aceste contributii. De la aceasta regula, legiuitorul a prevazut exceptii - perioade necontributive care au fost asimilate perioadelor contributile si luate in considerare la calculul pensiei. Intrucat pensia nu se regaseste printre exceptiile legale de la regula contributivitatii. Avocatul Poporului considera ca perioada de ucenicie poate fi considerata stagiu de cotizare in situatiile in care se face dovada contributiei."


Mai multe informatii sunt oferite in cadrul expunerii de motive date publicitatii pe site-ul institutiei.

"Avand in vedere indatorirea legala a Avocatului Poporului de a cere Inaltei Curti de Casatie si Justitie sa se pronunte asupra problemelor de drept care au fost solutionate diferit de instantele judecatoresti, pe calea recursului in interesul legii, va supunem atentiei problema uceniciei ca si perioasa susceptibila de a fi valorificata la calculul pensiei, apreciata diferit de catre instantele judecatoresti din Romania.", se mai precizeaza in cadrul documentului.

Conform anuntului, se aminteste faptul ca tinand cont de prevederile art. 8 alin. (1) din Legea nr. 19/2000, cat si de prevederile art. 19 alin. (1) din Legea nr. 263/2010, stagiul de cotizare se constituie din perioadele in care persoanele au platit contributii de asigurari sociale.

Stim deja faptul ca stagiul de cotizare este definit ca fiind o perioada de timp in care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asigurarii au declaratie individuala de asigurare sau contract de asigurare sociala au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii.

Dupa cum bine stim, de la aceasta regula sunt si exceptii, dupa cum urmeaza:

- persoana a beneficiat sau beneficiaza de drepturi de asigurarti sociale cu exceptia celor prevazute la art. 40 lit. a)-c) si e)

- persoana a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat conform legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora;

- a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat.

Atentie la faptul ca Legea nr. 263/2010 asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributile in care asiguratul a beneficiat de concediu pentru incapacitate temporara de munca, a fost efect al unei scoli miliatare, a satisfacut serviciul militar si nu numai.

Cu toate acestea, ucenicia nu se regaseste printre exceptiile legale de la regula contributivitatii.

"Pe cale de consecinta, retinem ca o prima concluzie, necesitatea ca perioada solicitata a fi recunoscuta ca stagiu de cotizare sa fie perioada contributiva la sistemul de asigurari sociale.", se precizeaza in cadrul expunerii de motive.

"In concluzie, va solicitam sa constatati ca problema de drept prezentata a primit o solutionare diferita din partea instantelor judecatoresti si, printr-o decizie obligatorie, sa stabiliti modul unitar de interpretare si aplicare a dispozitiilor legale incidente.", se prevede in incheierea expunerii de motive emise de Avocatul Poporului.



sursa: AVP.ro

Va tinem la curent cu orice decizie luata cu privire la acest aspect deosebit de important pentru dreptul muncii.



NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ucenicie vechimeucenicie asigurat socialeperioada de ucenicie pensie

Data aparitiei: 20 Martie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Perioada de ucenicie devine vechime in munca, in anumite conditii Nota: 3.69 din 5 - 13 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru FizioterapeutIntrebare: As avea si eu nevoie de o fisa de post pentru functia de fizioterapeut, cod COR 226402.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Posibilitatea de detasare transnationala a cetatenilor ucraineniIntrebare: O societate din Romania are angajat un cetatean ucrainean. Acest cetatean ucrainean a obtinut in Romania permisul de sedere pentru beneficiarii protectiei temporare. Societatea doreste acum sa il detaseze in Spania. Avand in vedere cele mentionate mai sus, va rugam sa ne comunicati daca societatea din Romania il poate detasa la o societate din Spania?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]