Ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a anuntat recent ca, odata cu noua lege a pensiilor din 2023, nu va mai exista un stagiu de cotizare fix, acesta urmand sa depinda de fiecare domeniu de activitate in parte.
„Stagiul de cotizare nu va mai fi fix,
va fi o formula in functie de domeniu. (…) Nu pot sa va dau un exemplu pentru ca nu stim in momentul asta. in asta va consta consultarea publica”, a spus ministrul, potrivit
HotNews.
Totodata, ministrul a amintit ca in angajamentele asumate la Bruxelles este inclus cel privind eliminarea stagiului de cotizare de 25 de ani stabilit de PSD, deoarece acesta ar fi avut drept consecinta un dezechilibru major in sistem.
„Ei (cei de la Comisia Europeana -n.r.) s-au speriat de acel stagiu de cotizare de 25 de ani. Noi avem acum un stagiu de 35 de ani si legea data de PSD in 2019, inainte de alegeri, brusc i-a apucat dragul de pensionari, scadea brusc la 25 de ani. Cei de la Comisie si foarte multi economisti au spus ca foarte multi oameni vor iesi brusc la pensie. Sa scazi brusc stagiul inseamna sa arunci sistemul in aer. Si atunci am spus, scoatem aceasta scadere brusca si ramane sa gasim o formula care sa fie viabila si sa nu dezechilibreze sistemul”, a explicat ministrul, potrivit aceleiasi surse, urmand ca o decizie finala sa fie luata in Guvern.
PNRR include o noua formula de calcul a pensiei din legea noua a pensiilor si are la baza numarul de puncte realizat de beneficiar potrivit principiului contributivitatii.
„Formula are ca principiu de calcul produsul dintre numarul total de puncte cu valoarea unui indicator de pensie, un mecanism de indexare standard si sustenabil financiar (in locul cresterilor ad-hoc), care ar asigura predictibilitatea pe termen mediu si lung a cheltuielilor cu plata pensiilor, eliminând in acest fel toate cheltuielile aferente reprezentarii intereselor statului”, propune PNRR.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<