Condica de prezenta sau foaia colectiva de pontaj. Este necesara semnatura zilnica a salariatului?

condica de prezenta 2017foaie de pontaj zilnic 2017pontaj zilnic 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Angajatorul are obligatia de a tine la locul de munca evidenta orelor prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orei de incepere si a celei de sfarsit a programului de lucru, si de a supune controlului inspectorilor de muncă această evidenta, ori de cate ori se solicita acest lucru.

Acest aspect a fost reglementat prin modificarea art. 119 din Codul muncii. Incepand cu luna august 2017 este obligatoriu ca angajatorii sa aiba o Fisa de pontaj zilnica la locul de munca.

Articolul 119 din Codul Muncii precizeaza in mod expres:  Angajatorul are obligatia de a tine la locul de munca evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orei de incepere si a celei de sfarsit a programului de lucru, si de a supune controlului inspectorilor de munca aceasta evidenta.

Iata cum trebuie sa arate un Model de Fisa de Pontaj zilnic (Condica de prezenta)...vezi mai multe detalii aici >>>


Iata un caz concret prezentat pe PortalCodulMuncii.ro: "Avand in vedere modificarile legislative in ceea ce priveste condica de prezenta, avem urmatoarele situatii:1. salariati care desfasoara activitate de vanzari si ajung o singura data pe luna la sediul societatii; 2. salariati care desfasoara activitate la sediul clientilor nostri de luni pana vineri, ca urmare a contractelor de prestari servicii semnate de ambele scietati; 3. salariati care nu a ajung la sediul societatii la inceperea programului de lucru sau la sfarsitul acestuia. Cum trebuie sa procedam in aceste cazuri cu semnarea condicii?"


Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:


S-an decis obligatia angajatorului de a tine evidenta orelor de munca cu evidentierea orei de incepere si a celei de sfarsit al programului de lucru fara sa stabileasca si o modalitate obligatorie prin care sa se tina aceasta evidenta.


ATENTIE! Modalitatea in care se tine evidenta timpului de munca a angajatilor nu este stabilita de lege. Ramane la latitudinea angajatorului modul de stabilire a evidentei timpului de lucru. Insa NU se impune semnatura salariatului.


Evidenta orelor de munca prestate de fiecare salariat se tine de catre angajator prin intermediul foii colective de pontaj. In aceasta foaie este recomandabil sa se insereze rubricile in care se vor mentiona ora de incepere a activitatii, ora de sfarsit a activitatii, respectiv pauzele care nu se vor include in durata normala a timpului de lucru.


Iata cum trebuie sa arate un Model de Fisa de Pontaj zilnic (Condica de prezenta)...vezi mai multe detalii aici >>>

Asadar, modalitatea in care se tine evidenta timpului de lucru nu este stabilita de lege.


Sursa: PortalCodulMuncii



de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
condica de prezenta 2017foaie de pontaj zilnic 2017pontaj zilnic 2017

Data aparitiei: 25 Decembrie 2017
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Condica de prezenta sau foaia colectiva de pontaj. Este necesara semnatura zilnica a salariatului? Nota: 3.5 din 5 - 10 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]