Cresterea fenomenului violentei si hartuirii la locul de munca in Europa

04 Martie 2011
04 Martie 2011
sanatatesecuritatelocul de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Potrivit noului raport al Agentiei Europene pentru Sanatate si Securitate in Munca (EU-OSHA), violenta, intimidarea si hartuirea caracterizeaza din ce in ce mai mult locurile de munca europene. Cu toate acestea, opinia generala este ca reactia organizatiilor si a autoritatilor nationale este necorespunzatoare.

Violenta si hartuirea din partea tertilor afecteaza intre 5% si 20% dintre lucratorii europeni, in functie de tara, sector si metodologia adoptata.

Raportul "Workplace Violence and Harassment: a European Picture’" (Violenta si hartuirea la locul de munca: o imagine la nivel european) cuprinde date statistice internationale colectate de Observatorul european al riscurilor, care face parte din EU-OSHA. Recenta ancheta paneuropeana ESENER la locul de munca arata ca 40% dintre cadrele de conducere se confrunta cu problema violentei si hartuirii la locul de munca, dar numai 25% au pus in aplicare proceduri pentru a o solutiona, iar in multe tari ale UE aceasta cifra este de cel mult 10%. Problema este si mai acuta in sectorul sanatatii si asistentei sociale si in cel al educatiei, unde peste 50% dintre cadrele de conducere o considera o problema de sanatate si securitate.

„Atat violenta, cat si hartuirea reprezinta amenintari serioase, dar subraportate la adresa securitatii si a confortului lucratorilor din Europa”, afirma directorul Agentiei, Jukka Takala. „Violenta, agresiunea verbala sau amenintarile pe care le suporta angajatii in relatiile cu clientii sau pacientii sunt probleme de sanatate si securitate grave, iar consecintele psihologice sunt uneori mai periculoase decat ranile fizice. Hartuirea la locul de munca poate duce la stres, concedii de boala prelungite si chiar suicid.

Consecintele economice sunt productivitatea scazuta, absentele mai dese pe motiv de boala, o rotatie mai mare a personalului si pensionarea prematura pe motive de invaliditate, deseori la varste timpurii.”

De asemenea, raportul scoate la iveala faptul ca in multe tari europene violenta la locul de munca nu este inca suficient recunoscuta, iar initiativele specifice destinate sa solutioneze aceasta problema sunt putine. Este necesara sensibilizarea publicului la nivel national si in randul organizatiilor, precum si punerea in practica a politicilor si procedurilor necesare pentru a aborda si preveni violenta si hartuirea la locul de munca.
NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]