Va reamintim ca legislatia in vigoare prevede ca persoanele asigurate pentru concedii si indemnizatii in sistemul de asigurari sociale de sanatate au dreptul la concedii medicale si la plata indemnizatiei de asigurari sociale de sanatate pe perioada in care au domiciliul in Romania, atat timp cat contribuie la plata contributiei sociale de sanatate (CAS).
De asemenea, este demn de mentionat ca s-a revenit la stagiul de cotizare de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical, adica OUG 99/2017 a intrat in vigoare, dupa ce pana la jumatatea anului 2018 stagiul de cotizare fusese de doar o luna anterioara perioadei de concediu medical, conform OUG nr.8/2018.
Calculul concediului de odihna se efectueaza pe zile lucratoare, nu pe zile calendaristice.
Asadar, fara a distinge in functie de modalitatea de organizare a timpului de lucru, legea prevede ca salariatii au dreptul la concediu de odihna anual de minimum 20 de zile lucratoare...mai multe despre CO pentru cei care lucreaza in ture aici >>>
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Ce se intampla cu angajatii care lucreaza in ture? Cum se va calcula indemnizatia medicala in acest caz special? Se va tine cont de zilele lucratoare din weekend?
"Conform art. 10 alin. (8) din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, din duratele de acordare a concediilor medicale, exprimate in zile calendaristice, se platesc zilele lucratoare. Alin. (9) al aceluiasi articol stabileste ca, la stabilirea numarului de zile ce urmeaza a fi platite se au in vedere prevederile legale cu privire la zilele de sarbatoare declarate nelucratoare, precum si cele referitoare la stabilirea programului de lucru, prevazute prin contractele colective de munca. Conform CIM salariatii nostri lucreaza in ture, existand situatii in care zilele de concediu medical sunt si in week-end (program normal de lucru pentru ei conform graficului). Trebuie sa le calculam indemnizatia de CM pentru zilele de week-end?"
Raspunsul specialistilor de la PortalCodulMuncii.ro:
Indemnizatia de concediu medical se calculeaza pentru alte zile lucratoare decat cele luni-vineri doar in situatia in care in contractul de munca sunt prevazute alte doua zile libere decat sambata si duminica pentru repausul saptamanal.
De ce? Pentru ca alin.(9) al articolului 10 pe care l-ati citat se refera la prevederile referitoare la stabilirea programului de lucru, prevazute prin contractele colective de munca.
ATENTIE!
Desi textul se refera la contractele colective de munca apreciem ca se pot avea in vedere si zilele lucratoare stabilite astfel prin contractele individuale de munca. Prin urmare, daca salariatii au in contractele de munca prevazute alte zile libere decat sambata si duminica se vor plati zilele de sambata si duminica din perioada concediului medical ca zile lucratoare.
In situatia in care, NU sunt prevazute alte zile libere prin contractul de munca dar salariatii muncesc in zilele de sambata si duminica pentru ca tura lor are loc in aceste zile apreciem ca nu sunt aplicabile dispozitiile alin.(9) al articolului 10.
In aceasta situatie, zilele lucratoare pentru plata indemnizatiei de concediu medical apreciez ca sunt de luni pana vineri.
Sursa: PortalCodulMuncii