Comisia Europeana a adoptat recent Orientarile privind aplicarea legislatiei UE in materie de concurenta in cazul contractelor colective de munca.
Concret, vorbim despre orientarile privind aplicarea legislatiei UE in materie de concurenta in cazul contractelor colective de munca (denumite in continuare „orientarile”), referitoare la conditiile de munca ale persoanelor care desfasoara o activitate independenta fara angajati. Orientarile clarifica situatiile in care anumite persoane care desfasoara o activitate independenta isi pot uni fortele pentru a negocia in mod colectiv conditii de munca mai bune, fara a incalca normele UE in materie de concurenta, conform
europa.eu.
Margrethe Vestager, vicepresedinta executiva responsabila pentru o Europa pregatita pentru era digitala si comisar pentru concurenta, a declarat: „S-ar putea ca unele persoane care desfasoara o activitate independenta in economia digitala si in afara acesteia sa nu fie in masura sa isi negocieze individual conditii de munca adecvate, confruntandu-se, prin urmare, cu conditii de munca dificile. Unirea fortelor pentru a purta negocieri colective poate fi un instrument puternic de imbunatatire a acestor conditii. Noile orientari urmaresc sa ofere securitate juridica persoanelor care desfasoara o activitate independenta fara angajati, clarificand situatiile in care dreptul concurentei nu impiedica eforturile acestora de a purta negocieri colective pentru o obtine conditii de munca mai bune.”
Orientarile privind contractele colective de munca
Articolul 101 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene („TFUE”) interzice acordurile intre intreprinderi care restrang concurenta. Desi contractele colective incheiate intre angajatori si lucratori nu intra sub incidenta normelor UE in materie de concurenta, persoanele care desfasoara o activitate independenta sunt considerate „intreprinderi” si, prin urmare, risca sa incalce normele in materie de concurenta atunci cand poarta negocieri colective cu privire la onorariile lor sau la alte conditii comerciale. Prin urmare, deseori persoanele care desfasoara o activitate independenta nu sunt sigure daca isi pot negocia in mod colectiv conditiile de munca.
Orientarile se aplica persoanelor care desfasoara o activitate independenta fara angajati si care lucreaza pe deplin pe cont propriu si nu angajeaza alte persoane.
Prin intermediul Retelei europene in domeniul concurentei si al reuniunilor specifice cu partenerii sociali europeni, Comisia va monitoriza modul in care aceste orientari se reflecta la nivel national. Comisia va revizui aceste orientari pana in 2030.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<