In Monitorul Oficial nr. 819 din 7 septembrie 2020 a fost publicata Decizia CCR nr. 587 din 14 iulie 2020 referitoare la obiectia de neconstitutionalitate a Legii privind stabilirea coeficientilor minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului la nivel national
CURTEA CONSTITUTIONALA
In numele legii
DECIDE:
Admite obiectia de neconstitutionalitate formulata de un numar de 64 de deputati apartinand Grupului parlamentar al Partidului National Liberal si de un numar de 27 de deputati apartinand Grupului parlamentar al Uniunii Salvati Romania si constata ca Legea privind stabilirea coeficientilor minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului la nivel national este neconstitutionala, in ansamblul sau.
*************
CURTEA,
examinand obiectia de neconstitutionalitate, punctul de vedere al Guvernului, raportul intocmit de judecatorul-raportor, dispozitiile legii criticate, raportate la prevederile Constitutiei, precum si Legea nr. 47/1992, retine urmatoarele:
15. Curtea Constitutionala a fost legal sesizata si este competenta, potrivit dispozitiilor art. 146 lit. a) din Constitutie, precum si ale art. 1, 10, 15 si 18 din Legea nr. 47/1992, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sa solutioneze obiectia de neconstitutionalitate.
16. Obiectul controlului de constitutionalitate il constituie dispozitiile Legii privind stabilirea coeficientilor minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului la nivel national, care are urmatorul continut:
Articolul 1
Prezenta lege garanteaza dreptul tuturor salariatilor la plata unui salariu brut lunar, diferentiat pe criteriul nivelului de studii in cadrul unui program normal de lucru.
Articolul 2
Cuantumul salariului brut lunar se stabileste prin aplicarea unui coeficient raportat la salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, stabilit prin hotarare a Guvernului, potrivit legii.
Articolul 3
Prezenta lege stabileste coeficientii minimali de ierarhizare salariala pentru sectoare de activitate pentru care nu au fost incheiate contracte colective de munca aplicabile la nivelul intregului sector de activitate si pentru care nu exista legi speciale privind salarizarea sau
contract colectiv de munca la nivel de unitate in vigoare, cu respectarea prevederilor art. 2.
Articolul 4
Coeficientii minimali de ierarhizare sunt aplicabili pentru toate categoriile de salariati incadrati pe functii pentru care este obligatoriu un nivel de calificare potrivit anexei la prezenta lege.
Articolul 5
Anexa face parte din prezenta lege, iar coeficientii prevazuti au caracter minimal.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii efectuare concediu paternalIntrebare: Avem un coleg la care i+a nascut sotia in luna Noiembrie. Cat timp are acest coleg la dispozitie pentru a beneficia de concediul paternal si de concediul de puericultura deoarece a facut acest curs.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incadrare in munca persoana cu handicap cu norma de lucru mai mica de 8 ore pe zi. SalariuIntrebare: Va rugam sa ne ajutati urgent cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Avem un angajat incadrat in grad de handicap mediu. Are recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore. Va rugam sa ne comunicati daca se poate reduce programul de lucru, cu mentinerea salariului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<