legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Coeficientii minimali de ierarhizare a salariului la nivel national sunt neconstitutionali

Coeficientii minimali de ierarhizare a salariului la nivel national sunt neconstitutionali
In Monitorul Oficial nr. 819 din 7 septembrie 2020 a fost publicata Decizia CCR nr. 587 din 14 iulie 2020 referitoare la obiectia de neconstitutionalitate a Legii privind stabilirea coeficientilor minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului la nivel national
 
 
CURTEA CONSTITUTIONALA
 
  In numele legii
 
  DECIDE:
 
  Admite obiectia de neconstitutionalitate formulata de un numar de 64 de deputati apartinand Grupului parlamentar al Partidului National Liberal si de un numar de 27 de deputati apartinand Grupului parlamentar al Uniunii Salvati Romania si constata ca Legea privind stabilirea coeficientilor minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului la nivel national este neconstitutionala, in ansamblul sau.
 
 
*************
 
CURTEA,
examinand obiectia de neconstitutionalitate, punctul de vedere al Guvernului, raportul intocmit de judecatorul-raportor, dispozitiile legii criticate, raportate la prevederile Constitutiei, precum si Legea nr. 47/1992, retine urmatoarele:
 
15. Curtea Constitutionala a fost legal sesizata si este competenta, potrivit dispozitiilor art. 146 lit. a) din Constitutie, precum si ale art. 1, 10, 15 si 18 din Legea nr. 47/1992, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sa solutioneze obiectia de neconstitutionalitate.
16. Obiectul controlului de constitutionalitate il constituie dispozitiile Legii privind stabilirea coeficientilor minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului la nivel national, care are urmatorul continut:
 
Articolul 1
Prezenta lege garanteaza dreptul tuturor salariatilor la plata unui salariu brut lunar, diferentiat pe criteriul nivelului de studii in cadrul unui program normal de lucru.
 
Articolul 2
Cuantumul salariului brut lunar se stabileste prin aplicarea unui coeficient raportat la salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, stabilit prin hotarare a Guvernului, potrivit legii.
 
Articolul 3
Prezenta lege stabileste coeficientii minimali de ierarhizare salariala pentru sectoare de activitate pentru care nu au fost incheiate contracte colective de munca aplicabile la nivelul intregului sector de activitate si pentru care nu exista legi speciale privind salarizarea sau contract colectiv de munca la nivel de unitate in vigoare, cu respectarea prevederilor art. 2.
 
Articolul 4
Coeficientii minimali de ierarhizare sunt aplicabili pentru toate categoriile de salariati incadrati pe functii pentru care este obligatoriu un nivel de calificare potrivit anexei la prezenta lege.
 
Articolul 5
Anexa face parte din prezenta lege, iar coeficientii prevazuti au caracter minimal.

 
 

de Isabela Alexe


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 08 Septembrie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Coeficientii minimali de ierarhizare a salariului la nivel national sunt neconstitutionali Nota: 4.83 din 5 - 3 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Cercetare disciplinaraIntrebare: In cazul unei cercetari disciplinare, convocarea la cercetare disciplinara se poate efectua prin e-mail sau alta metoda online? De asemenea, intrevederea comisiei cu salariatul cercetat poate avea loc online, mai ales ca salariatul are contract de munca la domiciliu?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Salariata revenita din CCC. Modificare functie. Incetare CIM in perioada de probaIntrebare: O salariata revine din concediu crestere copil pana la 2 ani pe postul suspendat. Angajatorul ii propune un alt post in alt departament, salariata accepta. Se poate pune perioada de proba pentru noua pozitie? In aceasta situatie pot sa ii incetez contractul dupa perioada de proba? sau trebuie sa respect cele 6 luni de la revenirea din suspendare?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]