Vesti mai putin bune pentru angajatii care detin titlul stiintific de doctor, conform unui proiect publicat recent pe site-ul Ministerului Finantelor.
Proiectul propune ca doar cei care isi desfasoara activitatea in domeniul pentru care detin titlul si daca au prevazute in fisa postului atributii care sa permita verificarea lunara a modului in care activitatea este valorificata in mod suplimentar, sa primeasca indemnizatie pentru titlul stiintific.
Indemnizatia de doctor stiintific
Daca legea se va schimba, va avea urmatorul continut:
"Art. V – Alineatul (1) al articolului 14 din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare se modifica si va avea urmatorul cuprins:
”(1) Personalul care detine titlul stiintific de doctor beneficiaza de o indemnizatie pentru titlul stiintific de doctor in cuantum de 50% din nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, care se acorda lunar numai daca isi desfasoara activitatea in domeniul pentru care detine titlul si daca are prevazute in fisa postului un set de atributii obiective si cuantificabile care sa permita verificarea lunara a modului in care activitatea acestuia este valorificata in mod suplimentar. Cuantumul salarial al acestei indemnizatii nu se ia in calcul la determinarea limitei sporurilor, compensatiilor, primelor, premiilor si indemnizatiilor prevazuta la art. 25.”
(...)
Precizam si ca in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, conducatorii autoritatilor si institutiilor publice, indiferent de modul de finantare si subordonare, au obligatia de a dispune modificarea fiselor de post, in conditiile art.V.
"Indemnizatia in discutie face parte din categoria drepturilor salariale suplimentare, iar ratiunea acordarii acestei indemnizatii este incurajarea personalului platit din fonduri publice de a participa activ in viata stiintifica, de a-si perfectiona cunostintele intr-un domeniu dat si de a-si imbunatati performantele profesionale la locul de munca (Decizia CC nr.695/2019", se mentioneaza in proiectul de Ordonanta de urgenta.
Cine beneficiaza de o indemnizatie lunara pentru titlul stiintific de doctor?
Va reamintim ca, potrivit
expunerii de motive, in prezent, potrivit prevederilor art. 14 alin. (1) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, personalul din sectorul bugetar beneficiaza de o indemnizatie lunara pentru titlul stiintific de doctor in cuantum de 50% din nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, daca indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) detine titlul stiintific de doctor
b) isi desfasoara activitatea in domeniul in care a obtinut respectivul titlu.
Aceasta ordonanta de urgenta privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative sustine obligatia Guvernului de a conduce politica fiscal-bugetara in mod prudent pentru a gestiona resursele si obligatiile bugetare, precum si riscurile fiscale de o maniera care sa asigure sustenabilitatea pozitiei fiscale pe termen mediu si lung, precum si predictibilitatea politicii fiscal-bugetare pe termen mediu, in scopul mentinerii stabilitatii macroeconomice.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Salariatii nu pot renunta la perioada de preavizIntrebare: Daca angajatii renunta la perioada de preaviz, este in regula?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
SRL. Ce activitati pot presta administratoriiIntrebare: In situatia in care exista un asociat si 2 administratori, pot presta servicii ambii administratori (unul este si asociatul unic) ce tin de obiectul de activitate al societatii (transport alternativ-Bolt) fara sa detina CIM sau contract de administrare?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<