Presupunem faptul ca indeplineste conditia stagiului de cotizare si nu avem niciun motiv sa refuz la plata a certificatului de concediu medical.
Ce se intampla mai departe? Care sunt obligatiile angajatorului?
Conform legislatiei in vigoare, angajatorul este obligat sa inregistreze certificatul medical si sa plateasca salariatului indemnizatia de concediu medical care i se cuvine.
Va amintim faptul ca suspendarea contractului individual de munca poate interveni de drept, prin acordul partilor sau prin actul unilateral al uneia dintre parti.
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Codul muncii prevede faptul ca in cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.
Concediul medical suspenda contractul de munca, inclusiv pe perioada de proba. Concret, salariatul intra in concediu medical si din acest moment perioada de proba ingheata. Se continua desfasurarea ei la momentul la care salariatul se intoarce din concediu medical.
Nu uitam faptul ca pe perioada de proba, contractul individual de munca poate inceta din initiativa oricareia dintre parti, fara motivare, fara preaviz, printr-o simpla notificare.
Perioada de proba nu expira daca salariatul intra in concediu medical. Angajatorii trebuie sa retina faptul ca perioada de proba se continua de unde a ramas, din momentul in care a fost intrerupta de concediul medical al salariatului.
Contractul individual de munca al salariatului a fost suspendat de drept, in virtutea legii, independent de vointa angajatorului sau a salariatului. Dupa incetarea suspendarii, salariatul revine in perioada de proba, raporturile de munca avand dreptul sa continue daca ambele parti doresc acest lucru.
Mult succes in managementul resurselor umane!