Avem de-a face cu o speta deosebit de complexa, referitoare la revenirea din CIC a unei salariate, al carei post nu se mai regaseste in organigrama. Salariata este economist iar firma a externalizat serviciile de contabilitate catre o firma specializata. Cum procedam in aceasta situatie? In ce conditii putem desface contractul de munca pentru aceasta salariata?
Raspunsul specialistilor PortalCodulMuncii.ro:
Amintim faptul ca este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a) salariatei/salariatului care se afla in concediu crestere copil in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7.
40 Modele de Regulament Intern
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Nu uitati faptul ca aceasta interdictie se extinde o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate. In mod clar, aceste prevederi nu se aplica atunci cand discutam despre concedierea pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.
Salariata pe durata concediului de crestere copil poate reveni oricand la locul de munca si poate reintra oricand in concediu. Revenirea definitiva este momentul in care salariata nu mai poate reintra in concediu crestere copil, respectiv momentul expirarii duratei concediului.
Astfel, dupa expirarea duratei concediului crestere copil dupa o perioada de 6 luni angajatorul poate inceta contractul de munca
In functie de temeiul care va sta la baza concedierii, prin procedura care trebuie sa aiba loc in mod obligatoriu ulterior datei de revenire din concediu crestere copil, trebuie, in mod obligatoriu, acordat si preavizul.
Nu putem concedia salariata decat dupa 6 luni de la revenirea din CIC.
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro