Atentie: In ce situatii se admite demisia fara preaviz?

18 Iunie 2014
18 Iunie 2014
demisie fara preavizpreaviz demisiepot sa imi dau demisia fara preaviz
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Demisia fara preaviz este o noutate introdusa prin actualul Cod al muncii, care prevede in art. 81 alin. (8) ca: „salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca“.

Textul art. 81 alin. (8) se refera numai la nerespectarea de catre angajator a obligatiilor asumate prin contractul individual de munca.

Ca urmare, se poate ridica intrebarea daca salariatul poate demisiona fara preaviz si in cazul in care angajatorul nu isi executa obligatiile prevazute in contractele colective de munca sau in lege?

In principiu da, din moment ce prima dintre obligatiile angajatorului prevazute in modelul-cadru de contract individual de munca este tocmai aceea de a acorda salariatului „toate drepturile ce decurg din contractele individuale de munca, din contractul colectiv de munca si din lege“. Poate fi insa avuta in vedere numai nerespectarea obligatiilor angajatorului fata de salariat, nu si fata de terti, in afara de cazul in care nerespectarea obligatiei respective il prejudiciaza in mod direct si pe salariat.

Exemplu
Salariatul nu ar putea demisiona fara preaviz daca angajatorul nu si-a indeplinit obligatia de plata a unor impozite sau contributii fata de stat, cu exceptia cazului in care din aceasta pricina nu va fi putut beneficia el insusi de anumite drepturi, cum ar fi cele de asigurari sociale. Sau salariatul nu ar putea demisiona fara preaviz pentru nerespectarea obligatiei angajatorului de a se consulta cu sindicatul in luarea anumitor decizii, cu exceptia cazului in care a fost direct afectat de aceasta situatie.

Pe de alta parte, salariatul ar putea demisiona fara preaviz in cazul in are angajatorul l-a insultat sau intr-o ipoteza de hartuire sexuala, desi obligatia de a se abtine de la asemenea fapte nu este contractuala, ci legala.

Intr-adevar, in art. 39 alin. (1) din Codul muncii, care prevede drepturile salariatului, se prevede la lit. e) „dreptul la demnitate in munca“. Cum contractul individual de munca se completeaza cu prevederile Codului muncii, aceste drepturi se considera ca fac parte, implicit, din continutul contractului.


Daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile contractuale, salariatul poate sa demisioneze fara preaviz si – independent de aceasta – sa se adreseze instantei. Cele doua actiuni apartin unor planuri juridice complet diferite si nu se conditioneaza in niciun fel.

Pe de alta parte, angajatorul prejudiciat prin neacordarea preavizului de catre salariatul demisionar va putea introduce o actiune in despagubiri aratand:

– ca nu a intervenit, in realitate, o incalcare a obligatiilor contractuale si

– ca exista o legatura de cauzalitate intre fapta salariatului si prejudiciul suferit.


sursa: Cartea Verde a Legislatiei Muncii

NOUTATI din Legislatia muncii

Doriti sa angajati lucratori straini?


Descoperiti principalele probleme pe care le veti intampina si aflati solutiile pentru acestea!

Aflati informatii complete participand in data de 23 septembrie la webinarul Noutati privind munca desfasurata de cetatenii straini in Romania

Lector: dr. Radu Stefan Patru

Important!
In calitate de participant, aveti dreptul de a adresa 1 intrebare pana la data de 16 septembrie, pe adresa mru@rs.ro, urmand sa primiti raspunsul chiar in cadrul webinarului!

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]