Atentie: In ce situatii se admite demisia fara preaviz?

demisie fara preavizpreaviz demisiepot sa imi dau demisia fara preaviz
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Demisia fara preaviz este o noutate introdusa prin actualul Cod al muncii, care prevede in art. 81 alin. (8) ca: „salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca“.

Textul art. 81 alin. (8) se refera numai la nerespectarea de catre angajator a obligatiilor asumate prin contractul individual de munca.

Ca urmare, se poate ridica intrebarea daca salariatul poate demisiona fara preaviz si in cazul in care angajatorul nu isi executa obligatiile prevazute in contractele colective de munca sau in lege?

In principiu da, din moment ce prima dintre obligatiile angajatorului prevazute in modelul-cadru de contract individual de munca este tocmai aceea de a acorda salariatului „toate drepturile ce decurg din contractele individuale de munca, din contractul colectiv de munca si din lege“. Poate fi insa avuta in vedere numai nerespectarea obligatiilor angajatorului fata de salariat, nu si fata de terti, in afara de cazul in care nerespectarea obligatiei respective il prejudiciaza in mod direct si pe salariat.

Exemplu
Salariatul nu ar putea demisiona fara preaviz daca angajatorul nu si-a indeplinit obligatia de plata a unor impozite sau contributii fata de stat, cu exceptia cazului in care din aceasta pricina nu va fi putut beneficia el insusi de anumite drepturi, cum ar fi cele de asigurari sociale. Sau salariatul nu ar putea demisiona fara preaviz pentru nerespectarea obligatiei angajatorului de a se consulta cu sindicatul in luarea anumitor decizii, cu exceptia cazului in care a fost direct afectat de aceasta situatie.

Pe de alta parte, salariatul ar putea demisiona fara preaviz in cazul in are angajatorul l-a insultat sau intr-o ipoteza de hartuire sexuala, desi obligatia de a se abtine de la asemenea fapte nu este contractuala, ci legala.

Intr-adevar, in art. 39 alin. (1) din Codul muncii, care prevede drepturile salariatului, se prevede la lit. e) „dreptul la demnitate in munca“. Cum contractul individual de munca se completeaza cu prevederile Codului muncii, aceste drepturi se considera ca fac parte, implicit, din continutul contractului.


Daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile contractuale, salariatul poate sa demisioneze fara preaviz si – independent de aceasta – sa se adreseze instantei. Cele doua actiuni apartin unor planuri juridice complet diferite si nu se conditioneaza in niciun fel.

Pe de alta parte, angajatorul prejudiciat prin neacordarea preavizului de catre salariatul demisionar va putea introduce o actiune in despagubiri aratand:

– ca nu a intervenit, in realitate, o incalcare a obligatiilor contractuale si

– ca exista o legatura de cauzalitate intre fapta salariatului si prejudiciul suferit.


sursa: Cartea Verde a Legislatiei Muncii

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
demisie fara preavizpreaviz demisiepot sa imi dau demisia fara preaviz

Data aparitiei: 18 Iunie 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Atentie: In ce situatii se admite demisia fara preaviz? Nota: 4.07 din 5 - 14 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]