Specialistii PortalCodulMuncii.ro puncteaza faptul ca primul articol de lege spre care trebuie sa ne indreptam este art. 106 din Codul Muncii. Conform acestuia, salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.
Asadar, cu privire la durata concediului de odihna pentru CIM cu timp partial alin. (4) al art 145 din Codul muncii , republicat, potrivit caruia durata concediului anual de odihna pentru salariatii cu contract individual de munca (CIM) cu timp partial se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, a fost abrogat prin OUG 65/2005 . In temeiul acestui articol stabilirea concediului de odihna al unui salariat cu CIM partial se facea in functie de norma de munca.
De la data la care acest articol a fost abrogat, concediul de odihna al salariatilor cu CIM cu timp partial nu se mai calculeaza proportional cu timpul efectiv lucrat, adica in functie de norma de munca, salariatii avand dreptul, indiferent de norma de lucru, la un concediu de odihna anual, astfel cum a fost negociat si stabilit in contractul individual de munca.
Conform art. 145 alin. (1) din Codul muncii , durata minima a concediului de odihna este de 20 de zile lucratoare. Asadar, durata minima a concediului de odihna pentru un contract de munca cu timp partial de o ora pe zi respectiv 5 ore pe saptamana este de 20 de zile lucratoare, durata efectiva este cea negociata de parti si inregistrata in contractul individual de munca si nu poate fi mai mica de 20 de zile lucratoare, precizeaza specialistii PortalCodulMuncii.ro.
Legis Plus Legislatia Muncii
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Vom tine cont de modul in care este dispusa activitatea in cadrul unei saptamani de lucru. In functie de acest calcul, se va calcula si durata concediului de odihna.
Tineti cont de faptul ca orice concediu de odihna se calculeaza in functie de zilele lucrate si nu in functie de ore, si se calculeaza pentru fiecare contract in parte.