Legiuitorul nu a stabilit un termen minim, o durata minimala care sa se impuna salariatului pentru ca acesta sa beneficieze de dreptul la concediul de odihna.
Evident, angajatorul nu este obligat sa acorde mai multe zile de concediu de odihna decat se cuvin, insa nici sa ingradeasca dreptul salariatului la concediul de odihna.
Spre exemplu, pentru un salariat cu care avem incheiat un Contract Individual de Munca in care este stipulata durata concediului de odihna de 21 de zile, pentru fiecare luna lucrata avem 1,75 de zile de CO care se pot acorda.
Asadar, chiar si dupa prima luna de activitate, salariatul poate beneficia de concediu de odihna. Nu neglijam faptul ca este concediu de odihna si chiar si salariatii noi au nevoie de aceasta perioada de refacere, desi sunt numerosi angajatori care afirma ca nu ar acorda concediu de odihna salariatilor noi.
Dar mare atentie la faptul ca salariatii nu vor fi discriminati. In cazul acesta, ar fi discriminati pe baza vechimii acumulate la locul de munca. Nu suntem obligati sa le acordam 10 zile de concediu de odihna daca sunt angajati abia de 1-5 luni. Dar vom tine cont de faptul ca dreptul la concediul de odihna se naste chiar de la data angajarii si ca durata sa este proportionala cu perioada de timp in care s-a prestat activitate.
Ghidul HR-istului
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Nu consider corecta ingradirea acestui drept prin reglementari in cadrul Regulamentului Intern sau al oricarui act la nivel de unitate. Faptul ca avem o anumita prevedere inclusa in RI nu inseamna ca este si legala.
Salariatii nou-angajati vor beneficia de zilele de concediu de odihna care li se cuvin, in functie de perioada de lucru efectuata.
Evident, perioadele de concediu de odihna trebuie sa fie stabilite de acord, conform unei planificari realizate de comun acord cu salariatul.
Nu uitati faptul ca incalcarea drepturilor angajatilor reprezinta motiv de sanctiune din partea organelor de control si chiar un potential viitor litigiu de munca.