Posibilitatea acordarii concediului de odihna se naste chiar de la data angajarii

concediu de odihnalitigiu de muncaconcediul de odihna in 2016contract individual de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Conform specialistilor in legislatia muncii, posibilitatea acordarii concediului de odihna se naste chiar de la data angajarii.

Legiuitorul nu a stabilit un termen minim, o durata minimala care sa se impuna salariatului pentru ca acesta sa beneficieze de dreptul la concediul de odihna.

Evident, angajatorul nu este obligat sa acorde mai multe zile de concediu de odihna decat se cuvin, insa nici sa ingradeasca dreptul salariatului la concediul de odihna.

Spre exemplu, pentru un salariat cu care avem incheiat un Contract Individual de Munca in care este stipulata durata concediului de odihna de 21 de zile, pentru fiecare luna lucrata avem 1,75 de zile de CO care se pot acorda.

Asadar, chiar si dupa prima luna de activitate, salariatul poate beneficia de concediu de odihna. Nu neglijam faptul ca este concediu de odihna si chiar si salariatii noi au nevoie de aceasta perioada de refacere, desi sunt numerosi angajatori care afirma ca nu ar acorda concediu de odihna salariatilor noi.

Dar mare atentie la faptul ca salariatii nu vor fi discriminati. In cazul acesta, ar fi discriminati pe baza vechimii acumulate la locul de munca. Nu suntem obligati sa le acordam 10 zile de concediu de odihna daca sunt angajati abia de 1-5 luni. Dar vom tine cont de faptul ca dreptul la concediul de odihna se naste chiar de la data angajarii si ca durata sa este proportionala cu perioada de timp in care s-a prestat activitate.

Nu consider corecta ingradirea acestui drept prin reglementari in cadrul Regulamentului Intern sau al oricarui act la nivel de unitate. Faptul ca avem o anumita prevedere inclusa in RI nu inseamna ca este si legala.

Salariatii nou-angajati vor beneficia de zilele de concediu de odihna care li se cuvin, in functie de perioada de lucru efectuata.

Evident, perioadele de concediu de odihna trebuie sa fie stabilite de acord, conform unei planificari realizate de comun acord cu salariatul.

Nu uitati faptul ca incalcarea drepturilor angajatilor reprezinta motiv de sanctiune din partea organelor de control si chiar un potential viitor litigiu de munca.


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediu de odihnalitigiu de muncaconcediul de odihna in 2016contract individual de munca

Data aparitiei: 17 Februarie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Posibilitatea acordarii concediului de odihna se naste chiar de la data angajarii Nota: 3.97 din 5 - 19 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]