REGULI destinate angajatorilor pentru a beneficia de subventia AJOFM - specialistii explica

subventia AJOFM angajatoriincadrare someri
REGULI destinate angajatorilor pentru a beneficia de subventia AJOFM - specialistii explica
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"SC " X" incaseaza subventie de la AJOFM in baza art. 85 L.76/2002, data aprobarii subventie fiind 31.10.2022, pentru o salariata angajata cu CIM norma intreaga, Data inceperii activitatii fiind 20.09.2022. Da la data angajarii si pana in prezent salariata nu a efectuat concediul de odihna. Incepand cu data de 01.09.2023 salariata informeaza angajatorul ca se va angaja la un alt loc de munca, contract cu norma intreaga, dar doreste ca, contractul la fostul angajator sa ramana activ si solicita a fi pontata ca fiind in CO in luna Septembrie, cu numarul de zile la care are dreptul, corespunzator lunilor lucrate, 20 zile lucratoare. Intrebare: 1) cu ce data trebuie sa inceteze contractul de munca la fostul angajator? Se poate incasa subventie de catre fostul angajator pentru luna Septembrie cand salariata se afla in CO la fostul loc de munca si avand al 2-lea contract de munca activ, cu norma intreaga, in alta parte?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Potrivit art. 85 alin.(1) din Legea nr.76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, angajatorii care incadreaza in munca, pe perioada nedeterminata, someri in varsta de peste 45 de ani, someri care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale, someri de lunga durata sau tineri NEET primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana angajata din aceste categorii, o suma in cuantum de 2.250 lei, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin 18 luni.
 
Ce avantaje majore va aduce Revista Romana de Legislatia Muncii, Salarizare si Revisal? Noutati legislative comentate si explicate; Rezolvarea unor spete controversate sau cel mai des intalnite din domeniile HR, Salarizare si legislatia muncii; Greseli de evitat, exceptii de la reguli, detalii AICI >>>
 
Angajatorii care inceteaza raporturile de munca sau de serviciu ale persoanelor prevazute la alin. (1) si (2) ale art.85 din legea sus-mentionata anterior termenului de 18 luni sunt obligati sa restituie, in totalitate, agentiilor pentru ocuparea fortei de munca sumele incasate pentru fiecare persoana pentru care a incetat raportul de munca sau de serviciu anterior termenului mentionat, plus dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei in vigoare la data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu, daca incetarea acestora a avut loc din motivele prevazute la art. 83 alin. (2).
 
Astfel, apreciem ca pentru a beneficia de subventie in conditiile art. 85 sus-mentionat, CIM incheiat in acest sens ar trebui sa fie pe perioada nedeterminata si sa inceteze cel devreme la expirarea celor 18 luni prevazute de lege, chiar daca subventia se acorda pentru o perioada de 12 luni, in caz contrar angajatorul fiind tinut de restituirea, in totalitate, a sumelor incasate pentru respectiva persoana careia i-a incetat CIM anterior termenului de 18 luni stabilit expres de lege.
 
In ceea ce priveste acordarea subventiei pe perioada efectuarii de catre salariat a concediului de odihna aferenta, stabilit si acordat, conform dispozitiilor legale, apreciem ca intrucat legea nu distinge cu privire la acest aspect, subventia in cauza se acorda inclusiv in respectiva perioada, sub rezerva mentinerii active a CIM si a indeplinirii celorlalte conditionalitati prevazute de lege.
 
De altfel, apreciem ca in acest sens sunt si dispozitiile alin.(7) al art.85 din Legea nr.76/2002 care prevad ca „Facilitatile prevazute la alin. (1), (2) si (5) se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat de persoanele angajate din categoriile prevazute la aceste alineate, precum si pentru perioadele in care persoana se afla in concediu de odihna”.
 
Facilitatile prevazute la alin. (1), (2) si (5) ale art. 85 din legea vizata se acorda angajatorilor in situatia in care tinerii NEET si persoanele din categoriile mentionate sunt inregistrati ca someri in evidenta agentiilor pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.
Asadar, apreciem ca pentru a beneficia de subventie, la momentul angajarii, persoana in cauza trebuie sa fie inregistrat ca somer in evidenta agentiilor pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.
 
Legea nu reglementeaza insa ca si cauza de incetare a acordarii subventiei a incheierii pe parcursul derularii CIM cu respectivul angajator, a unui alt CIM.
 
De altfel, conform pct.2 din conventia ce se incheie intre angajator si agentia de somaj, prevazuta ca anexa la HG nr.174/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, „2. Angajatorul se obliga:
 
a) sa mentina raporturile de munca ale persoanelor prevazute la pct. 1 lit. A pe o perioada de cel putin 18 luni de la data incadrarii in munca;
 
b) sa respecte dispozitiile art. 85 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si celelalte dispozitii legale in aplicarea acestui articol si acordarea masurii de stimulare;
 
c) sa restituie in totalitate agentiei sumele incasate pentru fiecare persoana pentru care a incetat raportul de munca, plus dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei in vigoare la data incetarii raporturilor de munca, in cazul in care inceteaza raporturile de munca ale persoanelor prevazute la pct. 1 lit. A anterior termenului prevazut la lit. a), pentru care are obligatia de a mentine raporturile de munca ale persoanelor prevazute la pct. 1 lit. A;
 
d) sa depuna, pentru verificarea si acordarea sumelor cuvenite potrivit art. 85 din Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit prevederilor legale, la agentie, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare lunii pentru care solicita aceste sume, tabelul prevazut de lege in acest sens, insotit de extras in copie certificata de angajator pentru conformitate cu originalul de pe pontaj si de pe statul de plata, precum si, in situatia incadrarii in munca a unor persoane cu handicap, in conditiile art. 85 din aceeasi lege, o declaratie pe propria raspundere data prin reprezentantul legal al angajatorului, din care sa rezulte ca in raport cu numarul de angajati angajatorul si-a indeplinit obligatia, potrivit legii, de a angaja persoane cu handicap, respectiv nu are, potrivit legii, obligatia de a angaja persoane cu handicap;
 
e) sa comunice agentiei orice modificare a conditiilor care au condus la incheierea prezentei conventii, derularea acesteia si acordarea sumelor prevazute la art. 85 din Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare;
 
f) sa comunice agentiei orice modificare a datelor sale de identificare si a contului detinut la banca, inclusiv modificarile care intervin in cazul sediului/adresei si al datelor de contact.”
 
 
Un raspuns oferit in septembrie 2023 de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
subventia AJOFM angajatoriincadrare someri

Data aparitiei: 28 Noiembrie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

REGULI destinate angajatorilor pentru a beneficia de subventia AJOFM - specialistii explica Nota: 4.33 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]