Angajatorul care detine activitatile de prevenire si protectie este desemnat prin decizie scrisa de catre angajator din randul salariatilor incadrati cu contract individual de munca cu norma intreaga, in conformitate cu dispozitiile art. 20 alin. (1) si (2) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006 aprobate prin HG 1425/2006
, cu modificarile si completarile ulterioare.
Mentionam faptul ca angajatorul va consemna in fisa postului activitatile de prevenire si protectie pe care lucratorul desemnat are capacitatea, timpul necesar si mijloacele adecvate sa le efectueze, potrivit prevederilor alin. (3) din aceleasi norme.
Nota: Art. 8 alin. (6) din Legea 319/2006
prevede ca lucratorii desemnati trebuie sa aiba, in principal, atributii privind SSM si, cel mult, atributii complementare.
Legea nu face o enumerare a activitatilor complementare, insa consideram ca activitatea de resurse umane poate fi incadrata ca si activitate complementara.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Noua lege a pensiilor Ghid practic
40 Modele de Regulament Intern
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Asadar, un lucrator desemnat cu atributii privind securitatea si sanatatea in munca (SSM) este angajat in baza unui CIM cu norma intreaga.
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro