legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Drepturile salariatilor pensionari. Tot ce trebuie sa stie angajatii si angajatorii

salariati pensionarisalariati si pensionarisalariat si pensionarsalariat la pensiesalariu si pensiecumul salariu cu pensiepensiepensie si salariu
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Sunt numeroase situatii in care salariatii ajunsi la varsta de pensionare vor opta sa ramana in campul muncii in continuare.

Studiile arata faptul ca speranta de viata creste in timp ce natalitatea scade. In cuvinte simple, in viitorul care se contureaza inca de pe acum, salariatii vor ramane in campul muncii din ce in ce mai mult timp.

Pentru lumea profesionistilor HR, acest lucru are implicatii deosebit de importante. De la modul in care vom gandi recrutarea si pana la strategiile de recompensare si motivare/ fidelizare/ retentie, totul se va schimba. Nu vom mai miza pe salile de jocuri pentru a creste nivelul satisfactiei in randul angajatilor ci vom plusa pe pachetele de servicii medicale.

Este doar un mic exemplu a ceea ce vom vedea in viitorul foarte apropiat, cand angajatii vor deveni capital uman pe care il vom valorifica mai mult, mai bine, cu mai multa grija si finete.

Va promit un material pe aceasta tema cat de curand, despre felul in care specialistii din HR vor fi nevoiti sa isi calibreze strategiile pentru a primi/ retine si motiva personalul in viitor, aici incluzand un mare procent de salariati trecuti de o varsta.

Pana atunci, haideti sa lamurim cateva aspecte referitoare la obligatiile angajatilor care incadreaza salariati pensionari.

Reguli de baza, de care sa tineti cont cand lucrati sau aveti de gand sa incadrati in munca profesionisti aflati la pensie:

1. Pensionarii pentru limita de varsta au dreptul sa lucreze, indiferent ca sunt pensionari la limita de varsta CU sau FARA reducerea varstei de pensionare.

Potrivit prevederilor art. 118 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, in sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).

Legea nr. 263 din 2010  face referire la calitatea de pensionar pentru limita de varsta si nu distinge intre pensionarul la limita de varsta cu sau fara reducerea varstei de pensionare, atentioneaza specialistii PortalCodulMuncii.ro.

Asadar, si pensionarul pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare poate sa cumuleze pensia cu salariul. Persoana in cauza poate fi reangajata la acelasi angajator sau la un nou angajator, cu respectarea prevederilor in vigoare.

Pensionarii care beneficiaza de pensie anticipata sau anticipata partial nu pot cumula pensia anticipata cu veniturile din salarii indiferent de nivelul pensiei.

Daca persoana pensionata pentru invaliditate este invalid de gradul III, poate presta activitate de cel 4 ore pe zi. Daca gradul de invaliditate este I sau II persoana in cauza nu poate presta activitate deloc.


2. Salariatii pensionari platesc acelasi impozit ca si ceilalti salariati nepensionari.


3. Salariatii pensionari platesc aceleasi contributii sociale ca si ceilalti salariati nepensionari, mai putin somajul!

O persoana care indeplineste conditiile de pensionare nu mai poate avea calitatea de somer.


4. Nici angajatorii nu platesc contributie la somaj pentru salariatii pensionari.

Pentru veniturile salariale obtinute de un pensionar se datoreaza urmatoarele contributii sociale, conform specialistilor PortalCodulMuncii.ro:

- contributiile de asigurari sociale datorate de angajator si salariat bugetului asigurarilor sociale de stat;
- contributiile de asigurari sociale de sanatate datorate de angajator si salariat bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate;
- contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate datorata de angajator bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate;
- contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale datorata de angajator bugetului asigurarilor sociale de stat;
- contributia la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, datorata de persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajator potrivit art. 4 din Legea 200/2006 privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale, cu modificarile ulterioare.


5. Persoanele pensionate anticipat nu au drept sa lucreze. Daca reintra in campul muncii, pensia anticipata va fi suspendata.
 

6. Angajatorii pot incadra in munca pensionari cu CIM cu timp partial sau integral (8 ore), cu CIM pe durata determinata sau nedeterminata. Nu exista interdictie la modul in care trebuie sa arate programul unui salariat care este si pensionar. Are dreptul la CIM pe durata nedeterminata, asemenea oricarui alt salariat.


"Orice persoana care are dreptul potrivit legii sa cumuleze pensia cu salariul poate fi incadrata cu contract individual de munca pe perioada nedeterminata. Pentru a incuraja prelungirea vietii active, Codul muncii republicat instituie si posibilitatea ca un pensionar sa fie incadrat in munca cu contract individual de munca pe durata determinata, in temeiul prevederilor art. 83 lit. g).", atentioneaza specialistii PortalCodulMuncii.ro.

7. Si angajatii pensionari beneficiaza de deducere personala, daca indeplinesc in mod cumulativ conditiile legii: venit si persoane aflate in intretinere.


8. Si angajatii pensionari beneficiaza de concediu medical, avand in vedere ca si lor li se retine contributie pentru asigurari sociale de sanatate.


9. Salariatii pensionari vor beneficia de recalcularea pensiei daca isi continua activitatea profesionala, avand in vedere ca si lor li se retine contributie pentru asigurari sociale (CAS) - pensie.
Punctajul se recalculeaza, astfel ca vor beneficia de o majorare a pensiei in baza noilor contributii pe care le tot consolideaza prin activitate profesionala depusa dupa ce s-au pensionat.


10. Dupa pensionare, continuarea activitatii cu actualul angajator este posibila prin incheierea unui nou contract individual de munca. Asadar, se incheie fostul contrat si se incheie unul nou.

Contractul individual de munca existent inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare.

Constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face de catre angajator in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a acestuia, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.


11. Anumite categorii de persoane beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare.

Concret, discutam despre asiguratii care au realizat stagii de cotizare in una sau mai multe din urmatoarele situatii:

- au desfasurat activitate in conditii de munca speciale (fosta grupa I);
- au desfasurat activitate in conditii de munca deosebite (fosta grupa II);
- au desfasurat activitate in alte conditii de munca;
- au realizat un stagiu de cotizare in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat;
- sunt nevazatori si au realizat ca nevazator cel putin o treime din stagiul complet de cotizare;
- sunt beneficiari ai Decretului-lege nr. 118/1990.

Atentie la faptul ca persoanele care au lucrat in conditii deosebite sau speciale, vor beneficia de reducerea varstei standard de pensionare doar daca indeplinesc si conditia stagiului complet de cotizare.

Cu alte cuvinte, nu vor beneficia de aceasta reducere chiar daca au prestat activitate in conditii speciale sau deosebite de munca, daca nu au stagiu complet de cotizare. Reducerea varstei de pensionare se realizeaza corespunzator cu timpul efectiv lucrat in aceste conditii, din varstele standard de pensionare.

12. Din randul persoanelor aflate la pensie de invaliditate, doar cele care se incadreaza in gradul III mai pot presta activitate si mai pot fi incadrate in munca de catre angajatori.


In raport cu gradul de reducere a capacitatii de munca, invaliditatea este:
I) de gradul I, caracterizata prin pierderea TOTALA capacitatii de munca si a capacitatii de autoingrijire;
II) de gradul II, caracterizata prin pierderea TOTALA a capacitatii de munca, cu pastrarea capacitatii de autoingrijire;
III) de gradul III, caracterizata prin pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, persoana putand sa presteze o activitate profesionala, corespunzatoare a cel mult jumatate din timpul normal de munca.

In concluzie, atentie la programul de lucru pe care incadrati un pensionar aflat la pensie de invaliditate de gradul III. Persoana in cauza poate presta activitate profesionala corespunzatoare a MAXIM 1/2 din timpul normal de munca.

Conform art. 56, alin. (1), litera c), "Contractul individual de munca existent inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare; la data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca in cazul invaliditatii de gradul I sau II; (Legea nr. 12/2015)"


13. Asa cum bine stim, conform Codului Muncii este interzisa concedierea salariatilor pe criterii de sex, orientare sexuala, caracteristici genetice, varsta, apartenenta nationala, rasa, culoare, etnie, religie, optiune politica, origine sociala, handicap, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala.

Nu doar ca este interzisa, insa este complet neprofitabil. Angajatii in varsta reprezinta capital uman deosebit de valoros pentru companii, pentru modul in care se consolideaza cultura organizationala, statutul brandului de angajator, reputatia companiei, precum si cifra de afaceri. Angajatii in varsta sunt fideli, loiali, se auto-motiveaza extrem de usor, au un comportament uniform, predictibil, in acord cu valorile companiei de care sunt legati emotional. Sunt profesionisti cu experienta si maturitate, capabili sa livreze rezultatele dorite la timp si cu simtul raspunderii. Nu spunem ca profesionistii tineri sunt mai prejos, ci faptul ca fiecare categorie de varsta vine la pachet cu avantaje, plusuri si beneficii pe care in calitate de responsabili HR si angajatori sunt datori sa le valorificam cu atentie deosebita.


Sa aveti succes in legislatia muncii si HR!de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
salariati pensionarisalariati si pensionarisalariat si pensionarsalariat la pensiesalariu si pensiecumul salariu cu pensiepensiepensie si salariu

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 07 Martie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Drepturile salariatilor pensionari. Tot ce trebuie sa stie angajatii si angajatorii Nota: 3.91 din 5 - 174 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

Comentarii (14)


ica
14-Nov-2018

Am varsta standard de pensionare si vechime. pot continua sa lucrez in baza actualului contract fara intrerupere? este obligat angajatorul privat sa imi incheie contractul actual? multumesc

ivan dobrita
04-Feb-2018

sunt pensionara si eram angajata la primaria sector 5 ca asistent personal la fica mea persoana cu handicap gr 1 grav si am fost concediata pe motiv ca nu mai au bani sa ma plateasca ,va rog as vrea sa stiu daca este legalsau daca nu ce trebuie sa fac? concedierea sa facut pe 30 01 2018

iosif
09-Iul-2017

Am stagiul de cotizare de 41 de ani beneficiez de reducerea varstei de pensionare prin cei 21 de ani lucrati in gr. II,angajatorul vrea sa ma mai pastreze in campul muncii cu acelasi CIM -este legal sa ma pensionez si sa-mi continui activitatea ?

Blendea Ovidiu
26-Iun-2017

Sunt pensionar la limită de vrstă și lucrez n continuare la o școală. Deoarece sunt retribuit la plată cu ora mi s-a spus că nu am dreptul la CO , ci numai nvoiri fără plată !!! Este adevărat și normal ? Va mulțumesc !

Elena Ciobanu
26-Iun-2017

Precizarile MFP ca urmare a solicitarii mele este ca, pensionarii militari incadrati in alte institutii cumul sunt exceptati e la plata cas cf Codului fiscal Pb e ca am erori la D112 Ce fac?

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Viza CFP. Raspundere Intrebare: Conform prevederilor art.10 (3) si (4) OG 119/1999, " In vederea acordarii vizei de control financiar preventiv propriu, proiectele de operatiuni se prezinta insotite de documentele justificative corespunzatoare, certificate in privinta realitatii si legalitatii prin semnatura conducatorilor compartimentelor de specialitate care initiaza operatiunea respectiva", "Conducatorii compartimentelor de specialitate prevazuti la alin. (3) raspund pentru realitatea, regularitatea si legalitatea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie comunitara. Conditii obtinere pensie in RomaniaIntrebare: Avem un cetatean german angajat in cadrul societatii noastre cu CIM din data de 01.01.2014. Dumnealui are peste 65 de ani si in Germania deja s-a pensionat. Dumnealui are inca activ contractul de munca in cadrul societatii noastre, insa doreste sa se retraga din activitate si dorim sa stim daca si in ce conditii el se poate pensiona si in Romania. Mentionez ca dumnealui nu a mai lucrat in Romania inainte de 2014, deci are stagiu de cotizare de 7 ani in tara noastra. Este eligibil pentru a se...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la documentele solicitate la controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor"
Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la documentele solicitate la controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
//
[x]