Munca in timpul repausului saptamanal: Ce este legal?

03 Octombrie 2012
03 Octombrie 2012
repaus saptamanalregulamentul intern
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Sunt o unitate de desfacere a produselor de cofetarie si lucrez sambata si duminica. Nu am personal suficient care sa acopere zilele libere pe care ar trebui sa le acord iar angajarea de personal ar insemna bani mai putini pentru toti. Salariatii sunt de acord sa primeasca un spor de 100% pentru orele lucrate in zilele de repaus legal fara sa beneficieza de libere dar fara sa depaseasca 48 de ore pe saptamana.
Va rog o opinie de specialist. Am avut control de la ITM in luna iunie si nu m-au sanctionat. Dar ar putea veni oricand altcineva care sa interpreteze altfel?

Raspuns:
Repausul saptamanal nu are legatura cu munca suplimentara.

Chiar daca veti acorda spor de 100% angajatilor actuali, tot va trebui sa le acordati repausul saptamanal, conform Codului Muncii, chiar daca nu in zilele de sambata si duminica.

Iar sporul nu este obligatoriu sa fie 100%, este la latitudinea angajatorului sa il stabileasca in RI sau CCM.

Art. 137. - (1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.

(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.

(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

Art. 138. - (1) In cazul unor lucrari urgente, a caror executare imediata este necesara pentru organizarea unor masuri de salvare a persoanelor sau bunurilor angajatorului, pentru evitarea unor accidente iminente sau pentru inlaturarea efectelor pe care aceste accidente le-au produs asupra materialelor, instalatiilor sau cladirilor unitatii, repausul saptamanal poate fi suspendat pentru personalul necesar in vederea executarii acestor lucrari.

(2) Salariatii al caror repaus saptamanal a fost suspendat in conditiile alin. (1) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

Depinde si cum evidentiati orele lucrate in pontaj, in fond cei de la ITM se uita pe pontaje.
Dar legal trebuie sa acordati repausul saptamanal angajatilor, chiar daca din pacate, pentru bani, multi isi risca sanatatea neglijand odihna saptamanala.



 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]