Opinia expertului: Ce trebuie sa stim despre cele 48 de ore consecutive de repaus saptamanal

Gabriela Dita
Gabriela Dita
28 Aprilie 2015
28 Aprilie 2015
Gabriela Dita
Gabriela Dita
repaus saptamanal48 de ore de repauszile de repaus angajatirepaus angajati
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Propunerea adoptata de senatori la inceputul lunii februarie, referitoare la modificarea Codului muncii in ceea ce priveste repausul saptamanal, a ajuns pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor. Deoarece Comisia pentru munca si protectie sociala a depus deja un raport de adoptare, mai lipseste doar votul final al deputatilor.

Senatorii au propus inlocuirea articolului 137 din Codul muncii, cu urmatoarea formulare: "repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica", mai clara, care nu lasa loc de interpretari.
Articolul 137 din Codul muncii prevede ca repausul saptamanal este de doua zile consecutive, de regula sambata si duminica", exprimare care, potrivit senatorilor, este ambigua si permite angajatorilor sa o interpreteze in dezavantajul salariatilor.

In expunerea de motive a propunerii legislative senatorii arata ca:

"(...) In Codul muncii, se face referire la faptul ca perioada de repaus reprezinta orice perioada care nu este timp de munca. Din pacate, de multe ori, angajatorul, ajutat de ambiguitatea regasita in textul reglementarilor legale, profita de nestiinta angajatului, lasandu-i acestuia din urma impresia ca are foarte multe obligatii si foarte putine drepturi, in speta, dreptul la repaus saptamanal. Pentru a elimina acest gen de interpretari prin care relatia angajat - angajator poate fi dezechilibrata (...), am initiat aceasta propunere legislativa care are ca obiect de reglementare inlocuirea formularii art. 137 alin. (1) cu privire la repausul saptamanal care se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica, cu formularea repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica, forma propusa, in opinia noastra, fiind mult mai concisa si nelasand loc interpretarilor".
Insa, aceasta propunere va intra in vigoare doar daca va fi adoptata de Camera Deputatilor si dupa ce va fi promulgata prin decret prezidential si publicata in Monitorul Oficial.

            Personal gasesc aceasta propunere de modificare a Codului muncii cel putin deplasata.

            Iata si argumentele:

            Desi Codul muncii, in prezent, reglementeaza repausul saptamanal ca fiind acordat in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica unii angajatori au procedat exact asa cum se doreste aceasta modificare. Astfel, acestia solicitau salariatilor sa lucreze sambata pana la pranz si sa revina la birou luni la pranz acordandu-le repausul saptamanal de 48 de ore si nu de doua zile consecutive. Asa cum se stie ziua incepe la ora 0,01 si se incheie la orele 24,00. Ori, acordand salariatilor repausul saptamanal de sambata de la orele 13,00 pana luni la orele 13,00 nu erau respectate dispozitiile art. 137 alin. (1) din Codul muncii. Salariatii nebeneficiind de doua zile consecutive ci de 48 de ore.

            Speram ca printre deputati sa fie si specialisti in dreptul muncii si sa nu fie aprobata aceasta modificare a Codului muncii deloc benefica si in detrimentul salariatilor.

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]