Editorial, 15.06.2009 - Gabriela Chirazof
Este stiut ca pe perioada estivala litoralul romanesc abunda in angajati tineri, elevi si studenti care isi suplimenteaza astfel veniturile. Sunt entuziasti, energici, iar angajarea lor este incurajata prin acordarea stimulentului financiar pentru angajarea in munca a acestora pe perioada vacantelor.
Pentru a beneficia de suma reprezentand stimulentul financiar lunar egal cu 50% din valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare, aferenta unei luni, angajatorii au obligatia de a depune la agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, pana la expirarea termenului prevazut de lege pentru depunerea declaratiei lunare privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata la bugetul asigurarilor pentru somaj aferente lunii respective, urmatoarele documente:
a) declaratia lunara privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata la bugetul asigurarilor pentru somaj aferenta lunii respective, in original si in copie;
b) tabel nominal intocmit potrivit modelului prevazut in anexa nr. 2 din Normele Metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 72/2007 privind stimularea incadrarii in munca a elevilor si studentilor, aprobate prin H.G. nr. 726/2007;
c) pontaj si statul de plata, in copie.
Angajatorii care nu depun aceste documente in termen sau le completeaza altfel decat potrivit prevederilor legale ori cu date eronate nu beneficiaza de stimulentul cuvenit pentru luna respectiva. Prin exceptie, stimulentul se acorda pentru luna pentru care documentele sus-mentionate sunt corectate si depuse pana la expirarea termenului prevazut de lege pentru depunerea declaratiei lunare privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata la bugetul asigurarilor pentru somaj aferente lunii respective.
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Codul muncii si Legea Dialogului Social
Diurna legala in Romania si in strainatate
Perioada pentru care nu se acorda stimulentul financiar lunar, din motivele anterior prevazute, face parte din perioada de acordare a stimulentului financiar.
Suma reprezentand stimulentul financiar cuvenita se deduce de catre angajator din contributia de asigurari pentru somaj datorata de angajator, pe care acesta este obligat, conform legii, sa o vireze lunar in contul bugetului asigurarilor pentru somaj.
In cazul in care suma cuvenita reprezentand stimulentul financiar este mai mare, diferenta se plateste prin intermediul agentiei pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, din bugetul asigurarilor pentru somaj, in termen de 5 zile lucratoare de la expirarea termenului prevazut de lege pentru depunerea declaratiei lunare privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata la bugetul asigurarilor pentru somaj aferente lunii respective.
_________________________________________________
CAS, CASS, concedii medicale, somaj, Legea pensiilor ...
acum aveti toate raspunsurile la indemana!
_________________________________________________