Una dintre modificari vizeaza sumele de bani pentru vacanta oferite salariatilor de catre angajatori.
Asadar, cei care ofera sume de bani pentru vacanta salariatilor ar putea avea parte de surprize, dat fiind faptul ca Guvernul doreste impozitarea acestor sume precum si plata contributiilor sociale, daca aceste sume depasesc valoarea salariului mediu brut la acel moment.
Este important de mentionat ca in acest moment sumele de bani pentru vacante sau tratamente oferite salariatilor NU sunt plafonate.
IMPORTANT:
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
250 Modele Fise de Post
Va reamintim ca Ministerul Finantelor Publice a publicat un proiect de Ordonanta pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Documentul nu a fost realizat de pe ieri pe azi, ci constituie o munca mai complexa. Institutia anunta ca, dupa consultari de peste un an de zile cu mediul de afaceri, a agreat un set de modificari importante ale Codului fiscal si Codului de procedura fiscala.
Printre masurile care urmeaza sa fie adoptate, se numara cele prezentate mai jos:
In domeniul Codului fiscal:
- Consolidarea fiscala a impozitului pe profit datorat de grupurile fiscale de firme;
- Dezvoltarea conceptului de ”loc al conducerii efective” pentru persoanele juridice nerezidente inregistrate intr-un stat cu care Romania
...vezi toate modificarile pe care le-ar putea suferi Codul Fiscal aici >>>
Guvernul doreste plafonarea sumelor de bani pentru vacante si tratamente, oferite salariatilor?
Da, aceste aspecte rezulta din proiectul de ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului Fiscal. Asadar, daca banii de vacanta vor depasi valoarea castigului salarial mediu brut de la acel moment, salariatii vor datora impozitul pe venit si contributiile sociale aferente.
Iata ce propune OUG de modificare a Codului Fiscal:
"La articolul 142, litera b) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
b) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru nastere/adoptie, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, cat si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului de odihna, pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca.
Cadourile in bani si/sau in natura, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, angajatilor nu sunt cuprinse in baza de calcul al contributiei in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos nu depaseste 150 lei:
Cadouri oferite salariatilor cat si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase,
Cadouri oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie,
Cadouri oferite salariatilor in beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie
Contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator, astfel cum este prevazut in contractul de munca, nu se cuprinde in baza de calcul, in masura in care valoarea totala a acestora intr-un an fiscal nu depaseste nivelul unui castig salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul in care au fost acordate.
Nu sunt incluse in veniturile salariale si nu se cuprind in baza de calcul al contributiei nici veniturile de natura celor prevazute mai sus, realizate de persoane fizice, daca aceste venituri sunt primite in baza unor legi speciale si finantate din buget, inclusiv contravaloarea serviciilor turistice acordata potrivit legii, cu exceptia indemnizatiilor de vacanta acordate potrivit legii.”
ATENTIE!
In momentul de fata, aceasta propunere NU este in vigoare, momentan se afla in dezbatere publica, avand nevoie de aprobarea Guvernului si de publicarea in Monitorul Oficial, pentru a produce efecte.
Poti urmari proiectul pe site-ul Ministerului Finantelor Publice >>>