Firmele care nu fac concedieri, finantate de Guvern pentru plata a 75% din salarii. Ce tara a luat decizia

Isabela Alexe
Isabela Alexe
16 Martie 2020
16 Martie 2020
Isabela Alexe
Isabela Alexe
concediereclauza de forta majoraconcediere coronavirussomaj tehnic coronavirus
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Saptamana trecuta, ministrul interimar al Muncii, Violeta Alexandru, atragea atentia angajatorilor spunand ca somajul tehnic este o solutie, nu si clauza de forta majora la care au apelat unele firme private pentru a-si concedia angajatii. In acelasi timp, ministrul a precizat ca Inspectiile Teritoriale de Munca vor veni in sprijinul angajatorilor, ajutandu-i sa ia cea mai buna decizie. Masurile nelegale vor fi sanctionate in conformitate cu legea. 
 
In contextul pandemiei de Coronavirus, firmele private vor avea de suferit din punct de vedere financiar, iar prima consecinta va fi ca nu vor putea plati salariile angajatilor. In acest caz, solutia propusa de ministrul interimar al Muncii este somajul tehnic, pornind de la premisa ca firmele respective isi doresc sa se redreseze financiar odata cu incheierea pandemiei. 

Un model de urmat il reprezinta guvernul danez care a transmis firmelor private  din Danemarca, afectate de masurile drastice pentru combaterea raspandirii pandemiei de coronavirus, ca va acoperi 75% din salariile angajatilor, daca nu vor face concedieri in aceasta perioada. 
 
Astfel, organizatiile companiilor si sindicate, in perioada 9 martie - 9 iunie, statul se ofera sa plateasca 75% din salariile angajatilor, la un nivel maxim de 23.000 de coroane daneze (2.786 lire sterline) pe luna, in timp ce firmele vor plati restul de 25%.
 
"Daca va exista o scadere semnificativa a activitatii, si productia va fi oprita, intelegem necesitatea de a trimite acasa angajatii. Dar va cerem sa nu-i concediati", a afirmat duminica premierul Mette Frederiksen la o conferinta de presa, potrivit Agerpres. De asemenea, Frederiksen a precizat ca, in schimb, angajatii vor fi obligati sa-si ia cinci zile de concediu obligatoriu.
 
Aceasta masura anuntata de Danemarca face parte din pachetul de sprijin adoptat de Guvern pentru a ajuta companiile si angajatii sa reduca efectul masurilor drastice pentru combaterea raspandirii pandemiei de Covid-19. In acest moment, in Danemarca s-au inregistrat doua decese ale unor persoane infectate cu noul coronavirus, iar numarul cazurilor confirmate a urcat la 864, transmite sursa citata. 
Au fost inchise unitatile de invatamant, unele institutii publice, precum si frontierele. Desi o astfel de masura ar fi extrem de binevenita in toate tarile afectate drastic de COVID-19, trebuie luat in calcul ca economia daneza este una puternica, bazata pe o consolidare care s-a derulat continuu, in ultimii 20 ani, prin reforme economice eficiente. 



 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]