SSM: durata instruirii introductiv-generala la angajare

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
05 Ianuarie 2024
05 Ianuarie 2024
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
durata instruirii introductiv-generala la angajaredurata instruirii introductiv-generala la angajare ssm
SSM: durata instruirii introductiv-generala la angajare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Cat trebuie sa dureze instruirea introductiv generala si la locul de munca, la angajare, in domeniul ssm, conform ultimelor modificari legislative?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Incepand cu 2016, durata minima a instruirii lucratorilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca, pentru fiecare dintre faze (introductiv-generala, la locul de munca, periodica si cea suplimentara), nu va fi mai mica de 1 ora si se stabileste prin programul de instruire-testare, datat si aprobat de catre angajator (HG nr. 767/2016).
 
In cadrul instruirii introductiv-generale se vor expune, in principal, urmatoarele probleme:
 
a) legislatia de securitate si sanatate in munca;
b) consecintele posibile ale necunoasterii si nerespectarii legislatiei de securitate si sanatate in munca;
c) riscurile de accidentare si imbolnavire profesionala specifice unitatii;
d) masuri la nivelul intreprinderii si/sau unitatii privind acordarea primului ajutor, stingerea incendiilor si evacuarea lucratorilor.
 
Instruirea la locul de munca va cuprinde cel putin urmatoarele:
 
a) informatii privind riscurile de accidentare si imbolnavire profesionala specifice locului de munca si/sau postului de lucru;
b) prevederile instructiunilor proprii elaborate pentru locul de munca si/sau postul de lucru;
c) masuri la nivelul locului de munca si/sau postului de lucru privind acordarea primului ajutor, stingerea incendiilor si evacuarea lucratorilor, precum si in cazul pericolului grav si iminent;
d) prevederi ale reglementarilor de securitate si sanatate in munca privind activitati specifice ale locului de munca si/sau postului de lucru;
e) demonstratii practice privind activitatea pe care persoana respectiva o va desfasura si exercitii practice privind utilizarea echipamentului individual de protectie, a mijloacelor de alarmare, interventie, evacuare si de prim ajutor, aspecte care sunt obligatorii.
 
Avandu-se in vedere aspectele mentionate anterior si tinand cont de specificul activitatii economice a societatii se pot stabili duratele instruirilor respective de la 1 ora (minima) pana la 8 ore.
 
In noile conditii, un angajator poate efectua in aceiasi zi, atat instruirea introductiv-generala, cat si instruirea la locul de munca astfel incat, un salariat va fi admis la lucru cu celeritate.
 
In concluzie, aceste modificari au la baza principiul in baza caruia angajatorul este singurul in masura sa stabileasca durata optima, necesara pentru instruirea propriilor salariati, in functie de conditiile concrete de la locul de munca. 
 
Un raspuns oferit in ianuarie 2024, de catre expertii de la PortalSSM. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in sanatatea si securitatea in munca.
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOUTATI privind CONCEDIILE aduse prin Legea 283


De ce trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?

Pentru ca sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.

Vezi AICI cele 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]