Zile LIBERE platite pentru parinti si in timpul vacantelor neprevazute, masura adoptata de Senat

zile libere platite vacante neprevazutezile libere platite parinti vacanteOUG 110/2021
Zile LIBERE platite pentru parinti si in timpul vacantelor neprevazute, masura adoptata de Senat
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

De zile libere platite in timpul vacantelor neprevazute vor beneficia si parintii care au copii cu varste de pana in 12 ani si care nu pot lucra de acasa. Astfel, Senatul a votat favorabil aceasta modificare care schimba ordonanta de urgenta adoptata recent de autoritati.
 
Mentionam ca Senatul este prima camera sesizata, pentru a intra in vigoare legea are nevoie de votul favorabil al Camerei Deputatilor, care este for decizional.
 
 
In acest sens, OUG nr. 110/2021 privind acordarea unor zile libere platite parintilor si altor categorii de persoane in contextul raspandirii coronavirusului SARS-COV-2 va fi modificata in urmatorul mod:
 
„Dupa alineatul 2 al articolului 1 se introduce un nou alineat, alin 2^1, cu urmatorul cuprins:
 
Prin exceptie de la prevederile alin. 2, zilele libere se acorda si pe perioada vacantelor dispuse la recomandarea Comitetului National pentru Situatii de Urgenta.”
 
Conform Comisiei de munca, familie si protectie sociala:
 
„Asigurarea acordarii zilelor libere si in situatia in care evolutia situatiei epidemiologice impune suspendarea cursurilor scolare prin acordarea unor perioade de vacanta ce depasesc cadrul stabilit la inceputul anului scolar, prin ordin al ministrului educatiei, acestea fiind situatii exceptionale ce nu pot fi previzionate de parinti.”
 
 
Va reamintim ca OUG nr. 110/2021 privind acordarea unor zile libere platite parintilor si altor categorii de persoane in contextul raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 945 din 04 octombrie 2021.
 
Iti prezentam textul de lege care a intrat oficial in vigoare:
 
Art. 1. — (1) Se acorda zile libere unuia dintre parinti pentru supravegherea copiilor cu varsta de pana la 12 ani inclusiv, precum si pentru parintii care au in intretinere copii sau adulti cu handicap cuprinsi intr-o forma de invatamant, respectiv inscrisi in cadrul unei unitati de invatamant preuniversitar, inclusiv de educatie timpurie anteprescolara, denumite in continuare unitati de invatamant. 
 
(2) Prevederile alin. (1) se aplica pe perioada starii de alerta si dupa incetarea acesteia, dar nu mai tarziu de finalizarea cursurilor anului scolar 2021—2022, fara a se include vacantele, in situatia limitarii sau suspendarii activitatilor didactice care presupun prezenta fizica a copiilor in unitatile de invatamant si in unitatile de educatie timpurie anteprescolara, unde acestia sunt inscrisi, in conditiile prevazute in Ordinul ministrului educatiei si al ministrului sanatatii nr. 5.196/1.756/2021 pentru aprobarea masurilor de organizare a activitatii in cadrul unitatilor/institutiilor de invatamant in conditii de siguranta epidemiologica pentru prevenirea imbolnavirilor cu virusul SARS-CoV-2, emis in temeiul art. 2 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 141/2020 privind instituirea unor masuri pentru buna functionare a sistemului de invatamant si pentru modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011, aprobata cu modificari prin Legea nr. 87/2021, cu modificarile ulterioare, pentru stabilirea unor masuri de organizare a activitatii in cadrul unitatilor/institutiilor de invatamant, in conditii de siguranta epidemiologica pentru prevenirea imbolnavirilor cu virusul SARS-CoV-2...citeste textul integral aici >>>
 
 
 

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
zile libere platite vacante neprevazutezile libere platite parinti vacanteOUG 110/2021

Data aparitiei: 27 Octombrie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Zile LIBERE platite pentru parinti si in timpul vacantelor neprevazute, masura adoptata de Senat Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]