De
zile libere platite in timpul vacantelor neprevazute vor beneficia si parintii care au copii cu varste de pana in 12 ani si care nu pot lucra de acasa. Astfel, Senatul a votat favorabil aceasta modificare care schimba ordonanta de urgenta adoptata recent de autoritati.
Mentionam ca Senatul este prima camera sesizata, pentru a intra in vigoare legea are nevoie de votul favorabil al Camerei Deputatilor, care este for decizional.
In acest sens, OUG nr. 110/2021 privind acordarea unor zile libere platite parintilor si altor categorii de persoane in contextul raspandirii coronavirusului SARS-COV-2 va fi modificata in urmatorul mod:
„Dupa alineatul 2 al articolului 1 se introduce un nou alineat, alin 2^1, cu urmatorul cuprins:
Prin exceptie de la prevederile alin. 2, zilele libere se acorda si pe perioada vacantelor dispuse la recomandarea Comitetului National pentru Situatii de Urgenta.”
Conform Comisiei de munca, familie si protectie sociala:
„Asigurarea acordarii zilelor libere si in situatia in care evolutia situatiei epidemiologice impune suspendarea cursurilor scolare prin acordarea unor perioade de vacanta ce depasesc cadrul stabilit la inceputul anului scolar, prin ordin al ministrului educatiei, acestea fiind situatii exceptionale ce nu pot fi previzionate de parinti.”
Va reamintim ca OUG nr. 110/2021 privind acordarea unor zile libere platite parintilor si altor categorii de persoane in contextul raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 945 din 04 octombrie 2021.
Iti prezentam textul de lege care a intrat oficial in vigoare:
Art. 1. — (1) Se acorda zile libere unuia dintre parinti pentru supravegherea copiilor cu varsta de pana la 12 ani inclusiv, precum si pentru parintii care au in intretinere copii sau adulti cu handicap cuprinsi intr-o forma de invatamant, respectiv inscrisi in cadrul unei unitati de invatamant preuniversitar, inclusiv de educatie timpurie anteprescolara, denumite in continuare unitati de invatamant.
(2) Prevederile alin. (1) se aplica pe perioada starii de alerta si dupa incetarea acesteia, dar nu mai tarziu de finalizarea cursurilor anului scolar 2021—2022, fara a se include vacantele, in situatia limitarii sau suspendarii activitatilor didactice care presupun prezenta fizica a copiilor in unitatile de invatamant si in unitatile de educatie timpurie anteprescolara, unde acestia sunt inscrisi, in conditiile prevazute in Ordinul ministrului educatiei si al ministrului sanatatii nr. 5.196/1.756/2021 pentru aprobarea masurilor de organizare a activitatii in cadrul unitatilor/institutiilor de invatamant in conditii de siguranta epidemiologica pentru prevenirea imbolnavirilor cu virusul SARS-CoV-2, emis in temeiul art. 2 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 141/2020 privind instituirea unor masuri pentru buna functionare a sistemului de invatamant si pentru modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011, aprobata cu modificari prin Legea nr. 87/2021, cu modificarile ulterioare, pentru stabilirea unor masuri de organizare a activitatii in cadrul unitatilor/institutiilor de invatamant, in conditii de siguranta epidemiologica pentru prevenirea imbolnavirilor cu virusul SARS-CoV-2...
citeste textul integral aici >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<