Intrebare:
Unui salariat care fusese cocediat si care si-a castigat in instanta dreptul de a primi un salariu compensatoriu , cum i se calculeaza acest venit ? Precizez ca instanta nu a specificat o cifra privind acest venit ci doar salariu compensatoriu .
- din salariul brut i se retin toate obligatiile si primeste ca salariu compensatoriu restul (aceeasi suma pe care o primea si in lunile anterioare) ?
- se retine doar impozitul de 16% si restul se vireaza salariatului?
- exista alt mod de calcul a acestiu venit?
2. cum se inregistreaza acest caz in contabilitate: la fel ca orice monografie privind salariile sau se tine cont ca acest venit este stabilit in urma unei hotarari judecatoresti?
Raspuns:
Potrivit dispozitiilor art. 67 din Codul muncii, salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor beneficiaza de masuri active de combatere a somajului si pot beneficia de compensatii in conditiile prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil.
Daca hotararea judecatoreasca a avut ca temei Contractul colectiv de munca unic la nivel national, salariu compensatoriu va fi acordat astfel cum prevede acest contract.
Art. 78 alin. (1) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national prevede ca la incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Asadar, textul din Contractul colectiv de munca unic la nivel national instituie obligatia angajatorilor de a acorda, salariatului concediat pentru motive ce nu tin de persoana lui, o compensatie de cel putin un salariu lunar.
Salariu reprezinta pretul muncii prestate de salariat, exprimat in bani.
Conform art. 155 din Codul muncii, salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri.
In aceste conditii, angajatorul are obligatia sa ii acorde o compensatie egala cu un salariu lunar din luna anterioara concedierii.
Contributiile aferente salariului compensatoriu sunt cele aferente veniturilor salariale cu exceptia contributiei la sistemul asigurarilor pentru somaj si la fondul de garantare pentru plata creantelor salariale.
In ceea ce priveste contributia la sistemul asigurarilor pentru somaj, art.14 alin.(2) lit.e) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, aprobate prin H.G nr. 174/2002 prevede ca nu se includ in baza lunara de calcul asupra careia angajatorii au obligatia de a retine si de a vira contributia individuala la bugetul asigurarilor pentru somaj compensatiile acordate in conditiile legii ori ale contractelor colective sau individuale de munca, salariatilor concediati pentru motive care nu tin de persoana lor.
Fata de faptul ca sumele reprezentand compensatii banesti individuale nu se includ in baza lunara de calcul asupra careia angajatorii au obligatia de a retine si de a vira contributia individuala la bugetul asigurarilor pentru somaj, nu se datoreaza nici contributia la Fondul de garantare in cota de 0,25%, intrucat aceasta contributie se aplica asupra sumei veniturilor care constituie baza de calcul a contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj (art.7 alin.(1) din Legea nr.200/2006 privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale cu modificarile si completarile ulterioare.)
Inregistrarile contabile nu sunt influentate de existenta unei hotararii judecatoresti care dispune obligarea angajatorului la plata salariului compensatoriu salariatului concediat. Astfel ca, inregistrarile contabile sunt cele specifice decontarilor cu personalul.