Concediul de odihna pentru un contract de munca cu timp partial inegal. Cum se calculeaza

concediu de odihna timp partial de muncatimp partial inegal de muncaconcediu de odihna 2018
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Va readucem aminte ca, potrivit legislatiei in vigoare concediul de odihna se stabileste pe zile si nu pe ore. Astfel, potrivit art. 145 alin. (1) din Codul muncii, durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.


Astfel, daca angajatul lucreaza o ora pe zi doua zile pe saptamana si 8 ore in zilele de duminica, durata concediului de odihna se calculeaza in functie de numarul de zile lucrate si nu in functie de numarul de ore lucrate.


Iata o speta intalnita pe PortalCodulMuncii.ro: "Am urmatoarea situatie: contract de munca cu timp partial, timpul de munca fiind repartizat astfel: luni si marti 1 ora pe zi, miercuri, joi, vineri, sambata liber iar in zilele de duminica 8 ore pe zi, cate zile de concediu de odihna i se cuvin salariatei?"


Raspuns:


Din informatiile prezentate mai sus, intelegem ca salariatul cu fractiune de norma lucreaza doua zile pe saptamana, cate doua ore.

Daca un salariat comparabil cu norma intreaga beneficiaza de un numar de 28 de zile de concediu de odihna anual, in speta salariatul angajat cu CIM cu timp partial de o ora pe zi, doua zile pe saptamana si 8 ore in zilele de duminica, va beneficia de 11 zile de concediu de odihna pe an.


28 zile/luna : 12 luni/an = 2,33 zile CO/luna (pentru o medie de 21 zile lucratoare/luna)

12 zile/luna : 12 luni/an = 1 zi CO/luna

1 zile CO/luna x 12 luni = 12 zile CO/an



Explicatie

Daca salariatul ar lucra zilnic cate o ora pe zi acesta ar beneficia de concediu de odihna asemeni salariatului comparabil cu norma intreaga.

IMPORTANT

Conform art. 106 din Codul muncii salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.

Astfel, cu privire la durata concediului de odihna pentru CIM cu timp partial alin. (4) al art 145 din Codul muncii, potrivit caruia durata concediului anual de odihna pentru salariatii cu contract individual de munca (CIM) cu timp partial se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, a fost abrogat prin O.U.G. nr. 65/2005...citeste mai multe pe PortalCodulMuncii >>>


Potrivit art. 145 alin. (1) din Codul muncii, durata minima a concediului de odihna este de 20 de zile lucratoare. Asadar, durata minima a concediului de odihna pentru un contract de munca cu timp partial de o ora pe zi, doua zile pe saptamana si 8 ore in zilele de duminica este de minimum 20 de zile lucratoare, durata efectiva este cea negociata de parti si inregistrata in contractul individual de munca si nu poate fi mai mica de 20 de zile lucratoare.

Asadar, concediul de odihna se calculeaza in functie de zilele lucrate si nu in functie de ore.

Chiar daca ipotetic toti salariatii pot avea un concediu de minimum 20 de zile lucratoare, in fapt durata efectiva a concediului de odihna anual se acorda proportional cu activitatea prestata de salariat intr-un an calendaristic, ceea ce insemna ca se acorda proportional cu perioada lucrata din anul calendaristic.

ATENTIE!

Nu toti salariatii vor beneficia efectiv de 20 de zile concediu de odihna pe an, ci doar cei care au lucrat un an integral.

In concluzie, salariatul angajat cu o 10 ore pe saptamana dispuse in trei zile pe saptamana va beneficia de 12 zile de concediu de odihna pe an.


Sursa: PortalCodulMuncii



NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediu de odihna timp partial de muncatimp partial inegal de muncaconcediu de odihna 2018

Data aparitiei: 11 Septembrie 2018
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Concediul de odihna pentru un contract de munca cu timp partial inegal. Cum se calculeaza Nota: 3.27 din 5 - 13 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Reglementare acordare tichete de masaIntrebare: Daca un angajator acorda tichete de masa, acestea trebuie trecute in regulamentul intern astfel incat sa beneficieze toti salariatii ? sau se fac acte aditionale si se acorda preferential?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Director tehnicIntrebare: Va rog frumos sa ma ajutati cu fisa postului pentru Director de productie/tehnic cod cor 112024.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]