Editorial, 27.04.2009 - Gabriela Chirazof
Cutremurul a trecut, minivacanta de 1 Mai urmeaza, avem deci suficiente motive sa ne bucuram de acest inceput de saptamana. Pentru astazi am pregatit un preparat la moda in conditiile in care multe procese intentate de fosti salariati sunt castigate de acestia. Ce spuneti deci de o portioara frumusica din incetarea de drept a contractului individual de munca?
Potrivit dispozitiilor art. 56 lit. f) din Codul muncii, contractul individual de munca inceteaza de drept ca urmare a admiterii cererii de reintegrare in functia ocupata de salariat a unei persoane concediate nelegal sau pentru motive neintemeiate, de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti de reintegrare.
Situatia este urmatoarea: instanta de judecata a dispus reintegrarea in functie a salariatului concediat (la cererea acestuia), post care intre timp fusese ocupat de o alta persoana. Ce se intampla in aceasta situatie cu persoana care a ocupat o perioada postul pe care fusese angajat anterior salariatul concediat?
Ce obligatii avem in aceasta situatie?
In primul rand sa il reintegram pe salariat pe postul pe care il ocupase anterior concedierii.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
250 Modele Fise de Post
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
In al doilea rand, in conformitate cu dispozitiile art. 64 din Codul muncii, avem obligatia ca angajatori sa ii propunem salariatului care a ocupat pentru o perioada postul salariatului concediat, alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala a acestuia.
In situatia in care nu dispune de locuri de munca vacante angajatorul are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale.
Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit.
Abia in cazul in care salariatul nu isi manifesta consimtamantul in acest termen, precum si dupa notificarea cazului catre agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca, angajatorul poate dispune concedierea salariatului.
___________________________________________________________________
Concedierea perfect legala sau cum sa aparati interesele firmei si cum sa evitati cheltuieli costisitoare
Pentru mai multe informatii click aici.
___________________________________________________________________