Vesti bune pentru angajatii romani, in contextul in care castigul salarial mediu nominal net a fost de 2.108 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 14 lei, cu aproximativ 0,7%.
Aceste date au fost furnizate de Institutul National de Statistica (INS), iar valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au remarcat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (5.513 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1.281 lei).
Nivel castigului salarial mediu net a fost mai mare decat in septembrie 2016
Potrivit comunicatului de presa INS, in majoritatea activitatilor din sectorul economic castigulsalarial mediu net a fost mai mare fata de luna precedenta. Care au fost factorii care au stimulat cresterea castigului mediu net?
Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta s-au datorat acordarii de prime ocazionale , drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri.
Cresteri semnificative ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in extractia carbunelui superior si inferior, cu 4.8% (2.649 lei), intre 3,5% si 4,5% in fabricarea produselor textile, industria metalurgica, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, intre 1,5% si 2,5% in fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei (inclusiv fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite), fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, telecomunicatii, etc.
Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net: extractia petrolului brut si a gazelor naturale
La polul opus, scaderi importante ale castigului salarial mediu net (minus 26,5%) s-au inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale (la 4.218 lei), cu 15,8% in activitati de servicii anexe extractiei (la 4.097 lei), respectiv 15,6% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului (la 4.162 lei), intre 1,5% si 4,5% in fabricarea bauturilor, captarea, tratarea si distributia apei, fabricarea produselor din tutun, activitati profesionale, stiintifice si tehnice, depozitare si activitati auxiliare pentru transport.
Daca ar fi sa vorbim de castigurile medii nete ale bugetarilor, am observa ca s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta, astfel: sanatate si asistenta sociala (+4,4%), invatamant (+3,3%), administratie publica (+0,4%).
Adeverinta de vechime se elibereaza in mod obligatoriu!
Angajatorii trebuie sa fie mai atenti, dat fiind faptul ca, de acum incolo, orice angajator va fi obligat, prin lege, sa elibereze o adeverinta de vechime la incetarea contractului individual de munca (CIM) al angajatilor, indiferent daca acestia o solicita sau nu.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incadrarea deplasarii salariatului se stabileste in functie de motivul deplasariiIntrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post pentru Inginer de dezvoltare a produselor softwareIntrebare: Va rog sa-mi trimiteti un model fisa de post pentru codul COR 251207: Inginer de dezvoltare a produselor software.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<