Pentru responsabilii SSM, un aspect deosebit de important este cel referitor la manifestarea vibratiilor ca factor de risc ce poate declansa accidente de munca grave si chiar boli profesionale.
Incepem prin a va amintim faptul ca organismul uman poate fi supus actiunii vibratiilor in urmatoarele situatii:
- cand masinile cu care se deplaseaza vibreaza impreuna cu acestea,
- cand omul se afla in incaperi in care sunt in functiune masini si instalatii
- cand asupra anumitor parti ale corpului uman actioneaza nemijlocit vibratiile de frecventa joasa produse de masini vibratoare, diferite unelte pneumatice.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Legis Plus Legislatia Muncii
Pentru precizarea corecta a actiunii vibratiilor asupra organismului uman trebuie luati in considerare simultan doi dintre parametrii mecanici care caracterizeaza vibratiile, pe de-o parte frecventa si pe de alta parte deplasarea, acceleratia sau energia vibratiei.
De asemenea, pentru lucratorul expus la actiunea vibratiilor o importanta deosebita o prezinta locul de contact al corpului cu sursa de vibratii. Astfel, avem doua tipuri de vibratii:
1) vibratii transmise sistemului mana-brat - genereaza riscuri pentru sanatatea lucratorilor, in special afectiuni vasculare, leziuni osoase sau articulare, afectiuni neurologice sau musculare;
2) vibratii transmise intregului corp - genereaza riscuri pentru sanatatea lucratorilor, in special lombalgie si traumatisme ale coloanei vertebrale
Sursa: Ghid practic de medicina muncii