Concediul si indemnizatia de risc maternal

04 Septembrie 2008
04 Septembrie 2008
concediu de risc maternalindemnizatieO.U.G. nr. 96/2003
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Editorial, 04.09.2008 - Gabriela Chirazof

Salariatele gravide, cele care au nascut recent si cele care alapteaza au dreptul la concediu de risc maternal pentru protectia sanatatii si securitatii lor si/sau a fatului ori a copilului lor.

Pe durata concediului de risc maternal se acorda indemnizatia de risc maternal care se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.

In calitate de angajator aveti obligatia de a evalua anual, precum si la orice modificare a conditiilor de munca, activitatile susceptibile sa prezinte vreun risc specific de expunere la agenti, procedee si conditii de munca asupra securitatii si sanatatii salariatelor gravide, celor care au nascut recent si celor care alapteaza.

Lista acestor activitati este prevazuta in anexa nr. 1 la Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 25/2004.

Locurile de munca ale salariatelor gravide, lauze sau care alapteaza care instiinteaza in scris angajatorul asupra starii lor, vor fi evaluate de catre acesta impreuna cu medicul de medicina a muncii si vor intocmi un raport de evaluare privind riscurile la care este supusa salariata la locul ei de munca.



In calitate de angajator, aveti obligatia de a comunica acest raport:
- medicului de medicina a muncii din Directia de sanatate publica teritoriala;
- Inspectoratului Teritorial de Munca;
- Comitetului de sanatate si securitate in munca, compartimentului de securitate si sanatate in munca sau responsabilului cu securitatea muncii, dupa caz;
- sindicatului sau reprezentantilor salariatilor.

De asemenea, salariata respectiva va fi informata in scris asupra rezultatelor evaluarii privind riscurile la care pot fi supuse la locurile lor de munca, precum si asupra drepturilor acesteia in raport de aceste rezultate.

Daca salariatele gravide, cele care au nascut recent si cele care alapteaza desfasoara la locul de munca o activitate care prezinta riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii si alaptarii, angajatorul este obligat sa ii modifice in mod corespunzator conditiile si/sau orarul de munca ori, daca nu este posibil, sa o repartizeze la alt loc de munca fara riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa, conform recomandarii medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu mentinerea veniturilor salarial, ori, in cazul in care angajatorul, din motive justificate in mod obiectiv, nu poate sa indeplineasca aceasta obligatie, salariatele in discutie au dreptul la concediu de risc maternal.
___________________________________________________________________
Aflati ce nu scrie in ziare despre protectia muncii! Cea mai buna modalitate de a evita amenzile de la Inspectia Muncii!
___________________________________________________________________

NOUTATI din Legislatia muncii

NOUTATI privind CONCEDIILE aduse prin Legea 283


De ce trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?

Pentru ca sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.

Vezi AICI cele 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]