In legatura cu aspectele constatate in timpul controlului si neregulile consemnate in documentele de control, inspectorii de munca dispun masuri cu caracter obligatoriu cuprinse, de regula, in anexa la procesul verbal de control.
Prin intermediul masurilor obligatorii inspectorul de munca stabileste obligatii concrete ale angajatorului ce trebuie indeplinite permanent sau la un termen expres mentionat si care constau in fapt in respectarea a unor obligatii rezultand din lege, contractul colectiv de munca aplicabil sau din contractele individuale de munca.
Masura poate avea un caracter general, cum ar fi intocmirea pentru viitor a fiselor de prezenta a salariatilor, sau unui individual, cum ar fi eliberarea unei adeverinte catre un salariat al carui raport de munca a incetat.
In stabilirea concreta a obligatiei veti fi sprijiniti si de faptul ca inspectorul de munca indica si temeiului legal al acelei obligatii, ceea ce va da posibilitatea observarii pentru viitor a cerintelor legale.
Neindeplinirea sau indeplinirea partiala de catre entitatea controlata a masurilor dispuse de inspectorul de munca, la termenele stabilite de acesta, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 5.000 lei la 10.000 lei.
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Legis Plus Legislatia Muncii
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Masurile obligatorii pot fi contestate de catre entitatea controlata in cadrul, procedurii de contencios administrativ.
Procesul-verbal de constatare si sanctiune
In masura in care din analiza efectuata de inspectorii de munca rezulta concluzia savarsirii unor fapte contraventionale, in domeniul de competenta al acestora, inspectorii de munca dispun sanctiuni, care fac obiectul proceselor verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor.
Procesul verbal de sanctionare se comunica direct contravenientului prin inmanare. In cazul in care nu a fost inmanat la data incheierii, acesta se comunica prin posta, cu aviz de primire sau prin afisare la sediul/domiciliul contravenientului, in prezenta unui martor. Daca se dispune sanctiunea amenzii contraventionale, procesul verbal de sanctiune se insoteste de instiintarea de plata.
Asistarea inspectorilor de munca in timpul controlului si semnarea documentelor intocmite se face de catre persoana fizica angajator sau de catre reprezentantul legal al angajatorului persoana juridica.
Reprezentarea unitatii controlate pe durata controlului de o alta persoana imputernicita in acest sens, se poate face numai in baza imputernicirii date de reprezentantul legal, in conformitate cu prevederile actului constitutiv. Totusi documentele intocmite cu ocazia controlului se semneaza de catre reprezentantul legal al unitatii controlate.