"Va rog sa ma sfatuiti cum as putea sa rezolv o situatie in care: Salariatul anunta seful de schimb ca in data de 1.11.2022 nu se simte bine si ca posibil sa intre in concediu medical. In data de 29.11 s-a prezentat la serviciu fara sa aduca niciun concediu medical. Fiind unul dintre mecanicii cu experienta, nu se doreste incetarea CIM, va rog sa ma ajutati cu o solutie cum as putea sa inregistrez retroactiv zilele de fara plata."
• Tip societate: S.A.
• Numar de angajati: peste 50 angajati
• Cod CAEN: 2229
Raspunsul specialistului:
Ca regula, absenta nemotivata de la serviciu constituie abatere disciplinara.
Pentru a putea aplica sanctiuni disciplinare insa, trebuie sa existe in Regulamentul intern regulile concrete privind disciplina muncii, inclusiv enumerarea abaterilor disciplinare si procedura de
cercetare disciplinara si de aplicare a sanctiunilor.
La art. 247 – 252, Codul muncii are o serie de prevederi, obligatoriu de aplicat in ceea ce priveste raspunderea disciplinara a salariatilor (aceste prevederi pot fi detaliate in procedura disciplinara ce trebuie sa se regaseasca in regulamentul intern).
Potrivit art. 248 din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
- avertismentul scris;
- retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
- reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
- reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
- desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
In cazul in care, prin statute profesionale aprobate prin lege speciala, se stabileste un alt regim sanctionator, va fi aplicat acesta.
Modalitatea legala de a-i penaliza pe salariatii care lipsesc nemotivat mai multe zile dintr-o luna de la locul de munca trebuie insa sa se realizeze asa cum angajatorul a reglementat procedura de sanctionare a salariatilor pentru absente nemotivate in propriul Regulament Intern.
Prin urmare, sanctionarea salariatului si aplicarea unei masuri sanctionatorii corespunzatoare revin in integralitate angajatorului, acesta trebuind insa sa urmeze intreaga procerdura disciplinara, inclusiv cercetarea disciplinara prealabila.
Avand in vedere ca sanctiunile disciplinare sunt stabilite prin Regulamentul intern, iar aplicarea acestora se realizeaza exclusiv de angajator, in conditiile Codului muncii, in opinia noastra, in situatia mentionata de dvs. angajatorul ar putea decide ca salariatului sa ii fie acordat un avertisment scris, daca acesta este la prima abatere si daca toate celelalte aspecte rezultate ca urmare a cercetarii disciplinare conduc spre aceasta concluzie. Potrivit art. 251 alin.(1) avertismentul scris este singura sanctiune disciplinara care poate fi dispusa de angajator inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
Insa, asa cum precizam si mai sus, pentru a putea aplica sanctiuni disciplinare, trebuie sa existe in Regulamentul intern regulile concrete privind disciplina muncii, inclusiv enumerarea abaterilor disciplinare si procedura de cercetare disciplinara si de aplicare a sanctiunilor.
Astfel, in situatia in care conform acestor reguli, constituie abatere disciplinare absentarea nemotivata chiar si intr-o zi, atunci angajatorul are posibilitatea aplicarii avertismentului scris sau a declansarii procedurii cercetarii disciplinare, inclusiv a cercetarii disciplinare prealabile.
Intrucat din cele mentionate de dvs intelegem ca s-ar dori considerarea respectivelor zile ca zile fara plata, evident acest aspect ar putea fi realizat doar cu suspendarea contractului de munca pe perioada respectiva si automat neplata salariului, fiind astfel dispusa aplicarea art. 51 alin.(2) din Codul muncii potrivit carora angajatorul are posibilitatea de a decide suspendarea CIM in cazul absentelor nemotivate.
Intrucat suspendarea pentru absente nemotivate nu este un caz de suspendare intemeiat pe un certificat medical, suspendarea se inregistreaza in Revisal.
Conform art. 4 alin. (1) lit. e) din HG 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, datele prevazute la art. 3 alin. (2) lit. o) se transmit cel tarziu in ziua anterioara datei suspendarii/datei incetarii suspendarii, cu exceptia situatiei absentelor nemotivate cand transmiterea in registru se face in termen de 3 zile lucratoare de la data suspendarii.
Asadar pentru absente nemotivate suspendarea se transmite in Revisal in termen de 3 zile lucratoare de la data suspendarii.
In speta mentionata, pentru salariatul care a absentat nemotivat, transmiterea suspendarii CIM in Revisal se va efectua in a treia zi de absenta dar contractul nu va avea si o data de incetare suspendare.
Asadar, pe perioada de abesenta nemotivata nu este suficienta pontarea salariatului ca fiind absent ci trebuia sa se raporteze in Revisal.
Da, contractul de munca trebuia suspendat pentru absente nemotivate cu decizie de suspendare si transmitere in Revisal din prima zi de absentare si pana in data anterioara datei incetarii contractului de munca.
Temeiul legal pentru absente nemotivate este asa cum am mentionat art. 51 alin. (2) din Codul muncii.
In Revisal vom avea urmatoarele inregistrari:
Data inceput suspendare – prima zi de suspendare absente nemotivate
Data sfarsit suspendare – ultima zi de suspendare absente nemotivate
Data incetare suspendare – prima zi in care contractul este activ sau contractul inceteaza.
Avand in vedere ca termenele sunt deja implinite in cazul mentionat, daca angajatorul decide totusi aplicarea acestor prevederi legale, in opinia noastra, devin incidente prevederile art. 8 alin.(2) lit. d) din HG nr.905/2017 conform carora netransmiterea datelor prevazute la art. 3 alin. (2) lit. l)-p), in termenele prevazute la art. 4 alin. (1) lit. c)-f) constituie contraventie si este sanctionata cu amenda de la la 5.000 lei la 8.000 lei.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Sprijin in vederea angajarii persoanelor cu handicapIntrebare: Cu privire la Ordonanta de Urgenta 127/2024, cu privire la unele masuri in domeniul social, respectiv privind angajarea persoanelor cu handicap, in articolul VI pct 3 sunt prevazute unele obligativitati ale angajatorilor cu peste 50 angajati, nu stim cum sa gestionam. Legea prevede obligativitatea de a solicita prin cerere scrisa adresata ONG-urilor sprijin in vederea angajarii persoanelor cu dizabilitati. Cum identificam aceste ONG-uri, ce format de scrisoare ne recomandati? Ulterior, ar trebui...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Drepturi prevazute in CCM ce se acorda pe durata suspendarii CIMIntrebare: Compania plateste asigurare privata de sanatate pentru angajatii sai cat si transport. Putem pune in contractul colectiv ca aceste drepturi sunt mentinute si pe perioada de suspendare a contractului in urmatoarele cazuri: Asigurarea privata sa fie mentinuta pe perioada concediului de crestere copil iar transportul sa fie mentinut pentru perioada de concedii medicale. In ambele situatii conform prevederilor din Codul muncii contractul se considera suspendat, insa tot acesta spune ca pe perioada...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<