Este posibila valorificarea perioadei de studii universitare la pensie?

24 Aprilie 2014
24 Aprilie 2014
pensiipensie la limita de varstacotizare pensie
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Tinem cont de prevederile art. 49 lit. b) din Legea nr. 263 din 2010, privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare.
Astfel, perioada in care o persoana a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat conform legii, pe durata normala a studiilor in cauza, cu conditia absolvirii acestora cu diploma, este considerata perioada asimilata, conform dispozitiilor art. 49 lit b) din Legea nr. 263 din 2010, privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare si se ia in calcul la stabilirea drepturilor de pensie pentru limita de varsta (art. 52 coroborate cu prevederile art. 64 alin.(1) si art. 67 alin.(1) din lege).

In acest sens, legea prevede, prin prevederile art. 62 alin. (3) si art. 66 alin. (3) faptul ca la stabilirea stagiului de cotizare necesar pentru acordarea pensiei anticipate sau anticipate partiale, nu se pot lua in calcul perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a) - c) si g). Aici se include si perioada in care o persoana a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma.

Mentinam insa ca acestora vor fi valorificate la data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta.

Asadar, perioada in care o persoana a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat conform legii, pe duratele normale a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma, se ia in calcul in vederea stabilirii drepturilor de pensie pentru limita de varsta, insa nu si la stabilirea drepturilor de pensie anticipata sau anticipata partiala.


Referitor la realizarea stagiului de cotizare, intelegem ca este vorba despre perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asiguratii cu declaratie individuala de asigurare sau contract de asigurare sociala au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii.

Concludem faptul ca, intrucat conform prevederilor legale mentionate mai sus perioada in care o persoana a datorat si platit contributii de asigurari sociale reprezinta stagiu de cotizare, acesta va fi luat in calcul la stabilirea drepturilor de pensie, indiferent de tipul acestora.


sursa: PortalCodulMuncii.ro


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]