Asa cum prevede si legea, pensia se acorda la cererea persoanei indreptatite, a tutorelui sau a curatorului acesteia, a persoanei careia i s-a incredintat sau i s-a dat in plasament copilul minor, dupa caz, depusa personal ori prin mandatar desemnat prin procura speciala.
Atentie! Cererea de pensionare, impreuna cu actele prin care se dovedeste indeplinirea conditiilor prevazute de prezenta lege, se depune, incepand cu data indeplinirii acestor conditii, la casa teritoriala de pensii competenta, in a carei raza domiciliaza persoana.
Cererea de pensionare, insotita de actele doveditoare, se depune la casa de pensii competenta teritorial in functie de domiciliul solicitantului, incepand cu data indeplinirii conditiilor de pensionare. Solicitantul poate fi persoana indreptatita, tutorele acesteia, curatorul acesteia, persoana careia i s-a incredintat sau i s-a dat in plasament copilul minor, precum si mandatarul, desemnat prin procura speciala, in situatia in care este mandatat si sa incaseze drepturile de pensie.
In concluzie, pensia se acorda la cererea persoanei indreptatite depusa personal sau prin mandatar desemnat prin procura speciala, incepand cu data indeplinirii conditiilor de pensionare prevazute de lege.
Nu uitam faptul ca angajatorului nu ii revine obligatia depunerii dosarului de pensie, acesta avand doar obligatia de a intreprinde toate demersurile in vederea eliberarii documentelor necesare constituirii dosarului in vederea pensionarii (adeverinte sau alte documente justificative necesare).
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Mai mult, angajatorului ii revine sarcina incetarii contractului individual de munca si intocmirea in acest sens atat a deciziilor de constatare, cat si indeplinirea procedurii de comunicare a acesteia salariatului si ulterior a operarii modificarilor mentionate in programul Revisal.
Asadar, la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard de pensionare si stagiu de cotizare prevazute de legea generala a pensiilor, Legea 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, contractul individual de munca inceteaza de drept, in virtutea prevederilor art. 56 alin. (1) lit.c) teza I din Codul muncii, republicat, fara a mai fi necesara comunicarea sau emiterea deciziei de pensionare (acest lucru este aplicabil doar pentru categoriile de pensie vizate de teza a II a a lit.c) a art.56 din Codul muncii, republicat, respectiv in cazul pensiei anticipate, anticipata partial, invaliditate sau limita de varsta cu reducere varstei de pensionare).
Nu uitam faptul ca in cazul pensionarii pentru limita de varsta, contractul individual de munca inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, legiuitorul neimpunand, ca in celelalte cazuri de pensionare, conditia comunicarii deciziei de pensionare.
In mod concret, in cazul pensionarii la limita de varsta, independent de vointa salariatului si a angajatorului sau de comunicarea deciziei de pensie, contractul individual de munca inceteaza de drept in ziua in care salariatul indeplineste cumulativ conditiile de varsta standard si stagiu minim de cotizare pentru pensionare, si nu la data comunicarii deciziei de pensionare pentru limita de varsta.
In sarcina angajatorului mai ramane sarcina sa verifice data la care salariatul indeplineste varsta standard de pensionare si apoi stagiul minim de cotizare ci nu stagiul complet.
Nu uitam: constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.
Data incetarii CIM in cazul salariatului care indeplineste conditiile de pensionare la limita de varsta se inregistreaza in registru la data luarii la cunostinta a evenimentului ce a determinat, in conditiile legii, incetarea contractului individual de munca, respectiv data luarii la cunostinta a indeplinirii cumulative a celor doua conditii, varsta standard si stagiul minim de cotizare.
Astfel, rolul angajatorului este de a constata nu de a dispune incetarea contractului individual de munca, incetare care s-a produs in puterea legii la data indeplinirii cumulative a celor doua conditii.
In concluzie, contractul individual de munca va inceta de drept la data la care angajatorului i se comunica decizia de pensie anticipata, anticipata partiala, invaliditate sau pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare.
Analiza realizata de specialistii PortalCodulMuncii.ro