Firmele vor fi obligate sa angajeze pensionari!

Ioana Pavel
Ioana Pavel
29 Iunie 2020
29 Iunie 2020
Ioana Pavel
Ioana Pavel
angajare pensionari consilierfirme obligate angajare pensionarpensionar consilier proiect lege
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Firmele ar putea fi amendate pe viitor si daca nu respecta unele conditii care se afla momentan in stadiu de proiect. La Senat a fost recent depus un proiect de lege care propune ca firmele cu cifra de afaceri de peste cinci milioane de lei si cu cel putin cinci angajati sa fie obligate sa angajeze pensionari in calitate de consilieri.
 
"Societatile comerciale cu capital privat, care, la finalui ultimului an fiscal au avut o cifra de afaceri mai mare de 5 000 000 lei, sunt obligate sa angajeze, din randul pensionarilor, cu contract individual de munca, persoane cu experienta, cu titlul de consilier in domeniile de activitate ale societatile comerciale respective”, se arata in proiectul de lege aflat in dezbatere la Senat. 

Printre initiatori se regasesc Teodor Melescanu si Gratiela Gavrilescu.
 
"Beneficiile demersului nostru, care nu necesita resurse bugetare de ordin public, se vor resimti, in egala masura, in randul profesionistilor de varsta a treia (obtin un venit suplimentar, isi mentin un ritm de viata activ cu efecte pozitive asupra echilibrului psihosomatic, isi consolideaza statutului social), angajatorilor (isi asigura o forta de munca inalt calificata, loiaia, responsabila), tinerilor (care vor avea posibilitatea de a invata meserie de la modele profesionale consacrate), societatii, in general (care ar deveni mai echilibrata, coeziva si eficienta). 
 
Totodata, introducerea criteriului unui anumit nivel al cifrei de afaceri pentru societatile comerciale care vor beneficia de prevederile legii, garanteaza ca prezentul proiect nu va afecta negativ stabilitatea agentilor economici", se arata in expunerea de motive.
 
Din “Expunerea de motive” redam unele dintre argumentele initiatorilor:
 
Dreptul la pensie, ca si dreptul la munca, este un drept constitutional si nu poate fi limitat, iar obtinerea de catre cetatenii pensionari a unor venituri suplimentare nu constituie un temei de limitare a dreptului la pensie.
 
(…)
Reintegrarea pe piata muncii a pensionarilor trebuie privita si dintr-o alta perspectiva: 
(…)
 
Experienta profesionala dobandita de persoanele pensionare reprezinta o resursa nationala obiectiva, usor de fructificat si extrem de utila economiei si societatii romanesti in ansamblu.
 
(…)
Beneficiile demersulului nostru, care nu necesita resurse bugetare de ordin public, se vor resimti, in egala masura, in randul profesionistilor de varsta a treia (obtin un venit suplimentar, isi mentin un ritm de viata activ cu efecte pozitive asupra echilibrului psihosomatic, isi consolideaza statutul social), angajatorilor (isi asigura o forta de munca inalt calificata, loiala si responsabila), tinerilor (care vor avea posibilitatea de a "invata meserie" de la modele profesionale consacrate) si societatii, in general (care ar deveni mai echilibrata, coeziva si eficienta).
 
(…)
Totodata, introducerea criteriului unui anumit nivel al cifrei de afaceri pentru societatile comerciale care vor beneficia de prevederile legii, garanteaza ca prezentul proiect nu va afecta negativ stabilitatea agentilor economici.
 
 
Mai jos regasiti propunerea in forma complete ("Forma initiatorului"):
 
Lege privind reintegrarea pe piata muncii a pensionarilor care isi doresc sa isi continua activitatea in domeniile in care au activat anterior pensionarii
 
 
Art. 1
 
Societatile comerciale cu capital privat, care, la finalul ultimului an fiscal au avut o cifra de afaceri mai mare de 5.000.000 lei, sunt obligate sa angajeze, din randul pensionarilor, cu contract individual de munca, persoane cu experienta, cu titlul de consilier in domeniile de activitate ale societatii respective.
 
(1) Pentru persoanele angajate conform prevederilor prezentului articol, nu se datoreaza contributiile de asigurari sociale si contributia de asigurari de sanatate pentru partea din salariu mai mica sau egala cu castigul salarial mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat. 
 
(2) Numarul persoanelor care beneficiaza de prevederile art.1 se stabileste astfel:
 
 
a) in cazul societatilor comerciale cu o cifra de afaceri mai mare de 5.000.000 lei si cel putin 5 angajati unul dintre acestia trebuie sa fie pensionar.
 
b) in cazul societatilor comerciale cu o cifra de afaceri mai mare de 5.000.000 lei si mai mult de 5 angajati, paritatea nu poate fi mai mare de un consilier pensionar raportat la un numar de 5 persoane care nu au atins pragul varstei de pensionare.
 
 
3) In cazul angajarii mai multor pensionari consilieri nerespectand paritatea conform prevederilor art. 1 - alin. (2), lit. a) si lit. b), societatea comerciala va achita contributia sociala pentru fiecare consilier pensionar angajat peste numarul prevazut in prezentul articol.
 
4) Competenta constatarii neindeplinirii obligatiilor rezultate din prezenta lege revine Inspectiei Muncii. 
 
 
Art. 2
 
(1) Societatile comerciale cu capital privat care, la finalul ultimului an fiscal au avut o cifra mai mica sau egaa cu 5.000.000 lei, pot sa angajeze, din randul pensionarilor, cu contract individual de munca, persoane cu experienta, cu titlul de consilier pensionar in domeniile de activitate ale societatii comerciale respective.
 
 
(2) Pentru persoanele angajate conform prevederilor alin. (1) nu se datoreaza contributiile de asigurari sociale si contrtibutia de asigurari de sanatate pentru partea din salariu mai mica sau egala cu castigul salarial mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.
 
(3) Numarul persoanelor care beneficiaza de prevederile prezentului articol se stabileste astfel:
 
 
a) in cazul societatilor comerciale cu un numar mai mic de 10 angajati - paritatea este de un consilier pensionar raportat la un numar de 3 persoane care nu au atins pragul de pensionare.
b) in cazul societatilor comerciale cu un numar mai mare de 10 angajati, paritatea este de un consilier raportat la un numar de 5 persoane care nu au atins pragul de pensionare.
 
(4) Prevederile alin. (2) se aplica numai pentru persoanele definite la alin. (3).
 
Art. 3 Competenta constatarii neindeplinirii obligatiilor rezultate din prezenta lege revine Inspectiei Muncii. 
 
Art. 4 Prezenta lege intra in vigoare la data publicarii ei in Monitorul Oficial".
 
Actualmente, prevederile de mai sus se afla in stadiu de proiect. Urmariti traseul legislativ aici.
 
 
 
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ati modificat Regulamentul Intern conform noutatilor legislative?


Hotararea Guvernului 970 a  MODIFICAT Regulamentul Intern!

Scapati ACUM de stresul intocmirii Regulamentului Intern!

In lucrarea Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz gasiti modificarile din lege si MODELELE Editabile!

Vezi AICI 10 modele gata redactate de Regulament Intern >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]