Cumulul de functii la acelasi angajator. Se poate sau nu se poate?

cumul de functii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cumulul de functii reprezinta executarea, in paralel (dar in diferite intervale orare ale zilei) a doua sau mai multor contracte individuale de munca. Art. 35 din Codul muncii prevede: „Orice salariat are dreptul de a cumula mai multe functii, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea“. Notiunea de „functie“ este aici folosita de legiuitor cu sensul de „post“.  

Intrebarea care se ridica este: de vreme ce art. 35 alin. (1) din Codul muncii nu face nicio distinctie, se poate considera ca un salariat poate incheia doua sau mai multe contracte de munca cu acelasi angajator? De exemplu, salariata angajata cu norma intreaga pe postul de secretara poate desfasura si 1/2 norma de bibliotecar in cadrul aceleiasi unitati?

Din punct de vedere strict juridic, raspunsul este afirmativ. Nu exista baza legala pentru a se contesta dreptul constitutional al salariatului de a incheia contracte de munca in regim de cumul de functii nu numai pentru angajatori diferiti, dar chiar si pentru acelasi angajator. Totusi, cele mai multe inspectorate teritoriale de munca refuza inregistrarea unui al doilea contract de munca incheiat in paralel intre aceleasi parti (acelasi angajator si acelasi salariat). Si aceasta chiar daca respectivele contracte de munca se incheie pentru activitati diferite. Motivul (declarat sau nu) este urmatorul: potrivit art. 111 alin. (1) din Codul muncii, „durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare“. Inspectoratele teritoriale de munca socotesc ca, daca ar admite posibilitatea incheierii de contracte de munca in regim de cumul de functii la acelasi angajator, atunci aceste dispozitii legale, extrem de restrictive, ar putea fi eludate. Salariatul ar putea lucra, in final, pentru angajatorul sau, mai mult de 48 de ore pe saptamana.

Acest punct de vedere, in sensul imposibilitatii cumulului de functii pentru acelasi angajator, este sustinut si de catre organizatiile sindicale. Acestea apreciaza ca liberalizarea cumulului de functii ar avea efecte negative asupra gradului de ocupare a fortei de munca. Cu alte cuvinte, de ce angajatorul sa incadreze acelasi salariat in doua functii, in loc sa incadreze doi salariati, micsorand astfel nivelul somajului.

Desi aceste puncte de vedere sunt legitime si par sustinute si de spiritul Directivei nr. 2003/88/CE privind anumite aspecte ale organizarii timpului de lucru, absenta unui text legal expres care sa interzica incheierea mai multor contracte de munca, simultan, intre aceiasi angajator si salariat conduce la imposibilitatea de a sustine concret refuzul de inregistrare a cumulului de functii la acelasi angajator.


In concluzie, sub aspect juridic, cumulul de functii este perfect posibil, atat la angajatori diferiti, cat si la acelasi angajator. Legea nefacand nici o distinctie, nici cei care o aplica nu ar trebui sa o faca.


Fisele de post sunt documente obligatorii! Economisiti timp si capatati siguranta ca fisele de post pe care le prezentati inspectorilor veniti in control sunt 100% corecte si 100% legale. Clic aici pentru 101 modele de fise de post, in varianta tiparita si pe CD!

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cumul de functii

Data aparitiei: 18 Octombrie 2009
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cumulul de functii la acelasi angajator. Se poate sau nu se poate? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]