Cum vor francezii sa combata somajul in Franta? Terapie de SOC!

reducerea somajuluirata somajuluinivel somajnivel somaj in frantasomajul in franta
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Patronatele franceze au cateva propuneri ce vizeaza reducerea nivelului somajului in Franta. In mod evident, discutam despre o terapie de soc in jurul careia s-au starnit deja controverse puternice.

In mare, patronatele franceze doresc reducerea numarului zilelor de sarvatoare, relaxarea prevederilor la salariul minim si a timpului de lucru, noteaza Incont.ro.

"Perioada ezitarilor, a tergiversarilor si a jumatatilor de masura a trecut", arata un document al Miscarii Intreprinderilor din Franta (Medef), cea mai mare organizatie patronala din tara, noteaza AFP.

Presedintele organizatiei Pierre Gattaz a declarat ca "politica opozitiei sistematice din Franta" va duce tara in prapastie, cerand organizarea de dezbateri fara niciun fel de ihibitie.

In cursul saptamanii trecute, dupa scurgeri de informatii in presa, s-au iscat cateva discutii aprinse cu privire la propunerile menite sa reseteze sistemul fortei de munca din Franta si sa incurajeze angajatorii sa reduca nivelul somajului.

Desi a fost inregistrata o usoara reducere a somajului in luna august, dupa 9 luni de crestere, sunt 3,5 milioane de someri. Cauza este nivelul nesatisfacator al activitatilor economice, acestea determinand guvernul sa reduca estimarile de crestere economica pentru 2014 la doar 0,4%.

La presiunile socialiste, in cautare alerta de solutii, Medef sustine un plan prin care sa se creeze 1 milion de locuri de munca in 5 ani. Dintre acestea, 100.000 de locuri de munca se vor obtine prin eliminarea a 2 sarbatori publice.

Conform Incont.ro, in Franta exista 11 zile de sarbatoare. Mai mult, Medef propune introducerea unor contracte de ajutor care sa ofere companiilor posibilitatea de a angaja personal cu salarii sub nivelul salariului minim.

Patronatele franceze doresc si revizuirea principiului timpului legal de munca saptamanal de 35 de ore, impus tututor companiilor. Evident, se doreste ca timpul de lucru sa poata fi prelungit in masura in care se va oferi acord in urma negocierilor de la nivelul companiilor.

Sindicatele au criticat dur aceste propuneri. Va amintim ca in Romania, o propunere aducea in calcul recent ideea de a se introduce o indemnizatie regresiva. Cu alte cuvinte, pe masura ce se scurge timpul de la obtinerea indemnizatiei, cuantumul acesteia scade din ce in ce mai mult.

Cu alte cuvinte, beneficiarul indemnizatiei ar putea sa se simta  incurajat sa isi gaseasca un loc de munca in timp mai redus.

Va tinem la curent cu modificarile pe care patronatele din Frante le vor propune in vederea reducerii nivelului somajului in Franta.


NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
reducerea somajuluirata somajuluinivel somajnivel somaj in frantasomajul in franta

Data aparitiei: 29 Septembrie 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cum vor francezii sa combata somajul in Franta? Terapie de SOC! Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]