Patronatele franceze au cateva propuneri ce vizeaza reducerea nivelului somajului in Franta. In mod evident, discutam despre o terapie de soc in jurul careia s-au starnit deja controverse puternice.
In mare, patronatele franceze doresc reducerea numarului zilelor de sarvatoare, relaxarea prevederilor la salariul minim si a timpului de lucru, noteaza Incont.ro.
"Perioada ezitarilor, a tergiversarilor si a jumatatilor de masura a trecut", arata un document al Miscarii Intreprinderilor din Franta (Medef), cea mai mare organizatie patronala din tara, noteaza AFP.
Presedintele organizatiei Pierre Gattaz a declarat ca "politica opozitiei sistematice din Franta" va duce tara in prapastie, cerand organizarea de dezbateri fara niciun fel de ihibitie.
In cursul saptamanii trecute, dupa scurgeri de informatii in presa, s-au iscat cateva discutii aprinse cu privire la propunerile menite sa reseteze sistemul fortei de munca din Franta si sa incurajeze angajatorii sa reduca nivelul somajului.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Desi a fost inregistrata o usoara reducere a somajului in luna august, dupa 9 luni de crestere, sunt 3,5 milioane de someri. Cauza este nivelul nesatisfacator al activitatilor economice, acestea determinand guvernul sa reduca estimarile de crestere economica pentru 2014 la doar 0,4%.
La presiunile socialiste, in cautare alerta de solutii, Medef sustine un plan prin care sa se creeze 1 milion de locuri de munca in 5 ani. Dintre acestea, 100.000 de locuri de munca se vor obtine prin eliminarea a 2 sarbatori publice.
Conform Incont.ro, in Franta exista 11 zile de sarbatoare. Mai mult, Medef propune introducerea unor contracte de ajutor care sa ofere companiilor posibilitatea de a angaja personal cu salarii sub nivelul salariului minim.
Patronatele franceze doresc si revizuirea principiului timpului legal de munca saptamanal de 35 de ore, impus tututor companiilor. Evident, se doreste ca timpul de lucru sa poata fi prelungit in masura in care se va oferi acord in urma negocierilor de la nivelul companiilor.
Sindicatele au criticat dur aceste propuneri. Va amintim ca in Romania, o propunere aducea in calcul recent ideea de a se introduce o indemnizatie regresiva. Cu alte cuvinte, pe masura ce se scurge timpul de la obtinerea indemnizatiei, cuantumul acesteia scade din ce in ce mai mult.
Cu alte cuvinte, beneficiarul indemnizatiei ar putea sa se simta incurajat sa isi gaseasca un loc de munca in timp mai redus.
Va tinem la curent cu modificarile pe care patronatele din Frante le vor propune in vederea reducerii nivelului somajului in Franta.