Ce implica planul European de recuperare economica. Declaratiile ministrului de Finante

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
20 Mai 2020
20 Mai 2020
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
reuniunea ecofinplan recuperare economicasomaj tehnic
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ministrul Finantelor a participat marti, 19 mai, prin videoconferinta, la reuniunea informala a Consiliului de Afaceri Economice si Financiare (ECOFIN), in care s-au schimbat opinii pe marginea masurilor adoptate la nivelul UE in contextul crizei sanitare cauzate de noul coronavirus.
 
In cadrul reuniunii, Florin Citu a explicat ca planul european de recuperare economica trebuie aplicat rapid, fara birocratie si conditionalitati inutile. De asemenea, ministrul a precizat ca obiectivul trebuie sa se axeze pe marile prioritati, pe investitii, pe necesitatile statelor membre mai putin dezvoltate si pe granturi.
 
Conform unui comunicat oficial MFP, in cadrul reuniunii Ecofin, Florin Citu a precizat ca viitorul fond de recuperare ar trebuie sa fie nediscriminatoriu la nivelul UE 27 si sa se concentreze pe marile prioritati, inclusiv pe investitii, iar programul de sprijin pentru combaterea somajului sa fie implementat rapid.
 
"Ne dorim implementarea rapida si flexibila a instrumentului european pentru sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de somaj in situatii de urgenta (SURE), care sa le permita statelor membre care au nevoie de finantare sa utilizeze pe deplin aceasta oportunitate", a precizat Citu, potrivit Agerpres.
 
Planul de recuperare implica o asistenta financiara de pana la 100 miliarde de euro, sub forma de imprumuturi si se adreseaza tuturor statelor membre. Potrivit aceleiasi surse, acestea vor contribui cu garantii de 25% din volumul facilitatii (25 miliarde de euro), care se vor constitui ca datorie publica guvernamentala garantata si nu vor avea impact pe deficit decat in cazul in care sunt executate. In cazul Romaniei, garantiile ar urma sa fie de aproximativ 393 de milioane de euro.
 
In ceea ce priveste un posibil fond de recuperare economica la nivelul UE, ministrul Finantelor a aratat, inca o data, ca aceasta criza fara precedent necesita un raspuns puternic si coordonat, bazat pe solidaritate, pragmatism, coeziune, convergenta si conditii de concurenta echitabile.
 
"Consideram oportun ca fondul de recuperare sa fie complementar cu propunerea pe noul Cadru Financiar Multianual, care ar trebui sa includa mai multe flexibilitati si o anvelopa financiara marita. Criteriile de alocare ar trebui sa se bazeze pe principiul coeziunii", a precizat Florin Citu. In opinia sa, criza actual are nevoie de un raspuns puternic si coordonat, bazat pe solidaritate, pragmatism, coeziune, convergenta si conditii de concurenta echitabile.
 
Totodata, potrivit Agerpres, ministrul Finantelor a transmis omologilor din UE ca Romania se asteapta la o abordare unitara in ceea ce priveste instrumentele care se adreseaza atat statelor euro, cat si celor non-euro.
 
"Planul de recuperare economica trebuie pus in aplicare rapid, fara birocratie si conditionalitati inutile, sa se axeze pe marile prioritati, pe investitii, pe necesitatile statelor membre mai putin dezvoltate. Mai ales pentru acestea, este important sa punem accentul pe granturi", a explicat Florin Citu. 
 
Comunicarea Comisiei privind planul de actiune in domeniul spalarii banilor si combaterea finantarii terorismului, precum si rezultatele procedurii scrise pentru adoptarea concluziilor privind rapoartele de tara, publicate de Comisia Europeana in 26 februarie 2020, au completat agenda reuniunii informale a Ecofin.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Doriti sa angajati lucratori straini?


Descoperiti principalele probleme pe care le veti intampina si aflati solutiile pentru acestea!

Aflati informatii complete participand in data de 23 septembrie la webinarul Noutati privind munca desfasurata de cetatenii straini in Romania

Lector: dr. Radu Stefan Patru

Important!
In calitate de participant, aveti dreptul de a adresa 1 intrebare pana la data de 16 septembrie, pe adresa mru@rs.ro, urmand sa primiti raspunsul chiar in cadrul webinarului!

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]