Contracte part-time 2020: se elimina supraimpozitarea

contracte part-timecontract de muncatimp partial
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Conform noului proiect adoptat miercuri de Camera Deputatilor, incepand cu 1 ianuarie 2020, angajatorii nu vor mai fi obligati sa plateasca CAS si CASS la nivelul salariului minim brut pentru salariatii part-time ale caror venituri sunt sub pragul salariului minim brut, asa cum obliga reglementarile actuale.
 
Camera Deputatilor a adoptat proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, care prevede eliminarea supraimpozitarii contractelor de munca cu timp partial si aplicarea unei baze de calcul pentru contributiile sociale si a contributiilor de asigurari sociale de sanatate in functie de salariul realizat si nu in functie de salariul de baza minim brut pe tara.
 
Prin urmare, incepand cu 1 ianuarie 2020, alineatele (5^1) - (5^5) de la art. 146 si alineatul (5^1) de la art. 168 se abroga.

In Expunerea de motive a actului normativ este mentionata "eliminarea supraimpozitarii contractelor de munca cu timp partial si aplicarea unei baze de calcul pentru contributiile sociale si a contributiilor de asigurari sociale de sanatate in functie de salariul realizat si nu in functie de salariul de baza minim brut pe tara, care tine de o decizie discretionara a Guvernului".
 
Initiatorii proiectului de lege au atras atentia asupra efectelor negative produse mediului economic ca urmare a sutelor de modificari legislative operate in ultimii ani asupra Codului fiscal. Cresterea costurilor fiscale cu forta de munca, prin supraimpozitarea contractelor de munca cu timp partial, a generat costuri substantiale pentru agentii economici si a accentuat somajul in randul tinerilor, precum si munca la negru in unele sectoare de activitate. 
 
Proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a fost adoptat de Camera Deputatilor, pe 4 decembrie, cu 280 de voturi pentru, unul contra si doua abtineri, urmeaza sa fie trimis spre promulgare la presedintele Romaniei si apoi sa fie publicat in Monitorul Oficial.
 
Contractele part-time sau cu timp partial de munca ieseau, in viziunea unora, din economia gri prin supraimpozitare, dat fiind faptul ca unele contracte partiale nu coincideau cu timpul real de munca. In realitate insa, la nivel national, cele mai multe contracte part-time sunt in legalitate astfel ca o supraimpozitare a acestora nu facea decat sa ingreuneze activitatile firmelor si sa le aduca angajatorilor costuri mult mai mari. 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contracte part-timecontract de muncatimp partial

Data aparitiei: 05 Decembrie 2019
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Contracte part-time 2020: se elimina supraimpozitarea Nota: 4.27 din 5 - 13 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]