Conform noului proiect adoptat miercuri de Camera Deputatilor, incepand cu 1 ianuarie 2020, angajatorii nu vor mai fi obligati sa plateasca CAS si CASS la nivelul salariului minim brut pentru salariatii part-time ale caror venituri sunt sub pragul salariului minim brut, asa cum obliga reglementarile actuale.
Camera Deputatilor a adoptat proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, care prevede eliminarea supraimpozitarii contractelor de munca cu timp partial si aplicarea unei baze de calcul pentru contributiile sociale si a contributiilor de asigurari sociale de sanatate in functie de salariul realizat si nu in functie de salariul de baza minim brut pe tara.
Prin urmare, incepand cu 1 ianuarie 2020, alineatele (5^1) - (5^5) de la art. 146 si alineatul (5^1) de la art. 168 se abroga.
In Expunerea de motive a actului normativ este mentionata "eliminarea supraimpozitarii contractelor de munca cu timp partial si aplicarea unei baze de calcul pentru contributiile sociale si a contributiilor de asigurari sociale de sanatate in functie de salariul realizat si nu in functie de salariul de baza minim brut pe tara, care tine de o decizie discretionara a Guvernului".
Initiatorii proiectului de lege au atras atentia asupra efectelor negative produse mediului economic ca urmare a sutelor de modificari legislative operate in ultimii ani asupra Codului fiscal. Cresterea costurilor fiscale cu forta de munca, prin supraimpozitarea contractelor de munca cu timp partial, a generat costuri substantiale pentru agentii economici si a accentuat somajul in randul tinerilor, precum si
munca la negru in unele sectoare de activitate.
Proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a fost adoptat de Camera Deputatilor, pe 4 decembrie, cu 280 de voturi pentru, unul contra si doua abtineri, urmeaza sa fie trimis spre promulgare la presedintele Romaniei si apoi sa fie publicat in Monitorul Oficial.
Contractele part-time sau cu timp partial de munca ieseau, in viziunea unora, din economia gri prin supraimpozitare, dat fiind faptul ca unele contracte partiale nu coincideau cu timpul real de munca. In realitate insa, la nivel national, cele mai multe contracte part-time sunt in legalitate astfel ca o supraimpozitare a acestora nu facea decat sa ingreuneze activitatile firmelor si sa le aduca angajatorilor costuri mult mai mari.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Varsta de pensionare. Data incetare CIMIntrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu de odihna in functie de vechimeIntrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal (in zile lucratoare) pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor <<