Care sunt cerintele minime de pregatire pentru a fi responsabil SSM conform legislatiei?

Ioana Pavel
Ioana Pavel
18 Octombrie 2023
18 Octombrie 2023
Ioana Pavel
Ioana Pavel
responsabil ssmcerinte minime responsabil ssm
Care sunt cerintele minime de pregatire pentru a fi responsabil SSM conform legislatiei?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Principiile generale dupa care se desfasoara activitatea de SSM sunt prevazute in Legea 319/2006, normele metodologice de aplicare ale legii detaliind astfel regulile cu caracter general din lege.
 
O astfel de regula cu caracter de principiu este prevazuta in art. 8 alin. (6) din Legea 319/2006, potrivit caruia ”Lucratorii desemnati trebuie sa aiba, in principal, atributii privind securitatea si sanatatea in munca si, cel mult, atributii complementare.”
 
Obligatia pe linie de SSM pe care multi angajatori o neglijeaza! Atentie, amenda ajunge la 7.000 de lei! Protejati-va cu ajutorul ghidului complet si extrem de util pe care vi-l punem la dispozitie, detalii AICI >>>
 
Lucratorul care se ocupa de activitatile de prevenire si protectie este desemnat nominal prin decizie scrisa de catre angajator din randul salariatilor incadrati cu contract individual de munca cu norma intreaga, in conformitate cu dispozitiile art. 20 alin. (1) si (2) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006 aprobate prin HG 1425/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit PortalSSM
 
Angajatorul va consemna in fisa postului activitatile de prevenire si protectie pe care lucratorul desemnat are capacitatea, timpul necesar si mijloacele adecvate sa le efectueze, potrivit prevederilor alin. (3) din aceleasi norme.
 
Daca legiuitorul ar fi inteles ca lucratorul desemnat sa desfasoare numai activitati de SSM atunci ar fi fost firesc sa fi prevazut posibilitatea angajarii unei persoane pentru a desfasura aceste activitati, si nu desemnarea unui lucrator din randurile celor deja angajati.
 
Desemnarea lucratorului de catre angajator presupune indicarea persoanei potrivite sa desfasoare respectiva activitate, desemnare care, conform actului normativ, se face prin actul unilateral de vointa al angajatorului materializat prin decizia scrisa a acestuia.
 
Din art. 20 alin. (2) din norme deducem ca lucratorul desemnat are deja o functie/ocupatie mentionata in contractul individual de munca al acestuia odata ce este desemnat dintre cei cu care angajatorul are incheiat contractul individual de munca cu norma intreaga. Functia/ocupatia poate fi modificata prin acordul partilor, prin act aditional la CIM, asa incat desemnarea prin decizia angajatorului a unui lucrator care sa se ocupe cu activitatile de prevenire si protectie pe intreaga durata a programului de lucru ar echivala cu o modificare unilaterala a functiei/ocupatiei salariatului.
 
Art. 22 alin. (2) impune obligatia pentru angajator sa asigure mijloacele adecvate si timpul necesar pentru ca lucratorii desemnati sa poata desfasura activitatile de prevenire si protectie conform fisei postului. Prin urmare angajatorii au obligatia sa asigure timpul necesar desfasurarii activitatii. 

Din fericire avem o solutie comoda si foarte eficienta!
 
E suficient sa parcurgeti lucrarea pe stick Caiet practic pentru responsabilii SSM, o lucrare care vizeaza fix aceasta problema si care sintetizeaza informatiile pe care trebuie sa le cunoasteti, dvs. sau responsabilul SSM, pentru a nu avea necazuri in cazul unui control ITM, detalii AICI >>>
 
Dupa cum se observa nu se specifica functia/ocupatia lucratorului angajat in cadrul societatii si desemnat de catre angajator ca responsabil SSM, ci doar ca este angajat la respectivul angajator cu norma intreaga (art. 20 alin. 2 din norme), dar ca trebuie sa aiba, in principal, atributii privind securitatea si sanatatea in munca si, cel mult, atributii complementare (art. 8 din Legea 319/2006).
 
Din aceasta perspectiva, apreciem ca responsabilul SSM poate fi desemnat prin decizia scrisa a angajatorului dintre salariatii care indeplinesc cerintele minime impuse de legiuitor de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca, salariati care, ar trebui sa aiba in principal atributii privind securitatea si sanatatea in munca si cel mult atributii complementare. Din aceasta perspectiva apreciem ca nu poate fi numit lucrator desemnat ca responsabil SSM un salariat care ocupa functia de economist la serviciul comercial.

NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]