"Daca o persoana straina, aflata in delegatie, o saptamana, la o firma, de pe teritoriul Romaniei, se simte brusc rau, ce poate face firma la care se afla? Detine asigurare medicala, are un istoric medical complicat. Se cheama serviciul de urgenta? Responsabilii de prim ajutor din firma? Este nevoie ca insotitorul de grup sa-l duca la cel mai apropiat spital?"
Raspunsul specialistului:
Pentru situatia prezenta se solicita, prin responsabilul cu atributii
SSM sau orice alta persoana din firma care are cunostinta de eveniment, prezenta unui echipaj de salvare prin apelarea numarul unic pentru apeluri de urgenta 112.
Pana la sosirea echipajului de ambulanta, se recomanda ca un salariat desemnat cu acordarea primului ajutor sa-i acorde primele ingrijiri sau administrarea medicamentelor recomandate victimei daca are cunostinta de respectivele prescrieri.
Daca nu este un caz de urgenta, iar victima e constienta si deplasabila este necesara insotirea acesteia pana la cea mai apropiata unitate spitaliceasca.
In functie de diagnostic sau daca se impune internarea victimei, trebuie ca in 24 ore sa se comunice evenimentul inspectoratul teritorial de munca pe raza caruia a avut loc.
Cercetarea unor astfel de evenimente in care sunt implicati cetateni straini aflati in indeplinirea atributiilor de serviciu pe teritoriul Romaniei se face de catre inspectoratul teritorial de munca pe raza caruia au avut loc, impreuna cu celelalte organe competente, precum si cu reprezentanti ai angajatorului strain implicat in eveniment sau de catre Inspectia Muncii.
Un raspuns oferit in iunie de catre expertii de la PortalSSM. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Varsta de pensionare. Data incetare CIMIntrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu de odihna in functie de vechimeIntrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal (in zile lucratoare) pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor <<