Va reamintim ca Hotararea Guvernului nr. 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor cuprinde in Anexa I o serie de fise speciale privind serviciile medicale profilactice detaliate
in functie de expunerea profesionala.
Astfel, se va intocmi Fisa nr. 145 pentru supravegherea lucratorilor care desfasoara activitati in conditii particulare de munca: tura de noapte (in intervalul orar 22.00-6.00).
Examenul medical la angajare va cuprinde:
a) obligativitatea efectuarii examinarii clinice potrivit datelor din Dosarul medical, pentru toti lucratorii;
b) examinarile clinice, de laborator sau paraclinice in functie de agentul la care este expus, de situatia speciala de munca, profesie/ocupatie/functie. Aceste examinari sunt, in cazul lucratorilor de noapte:
– glicemie
– ECG
– examen psihologic – la indicatia medicului specialist de medicina a muncii
– examen psihiatric – la indicatia medicului specialist de medicina a muncii.
Examenul medical periodic va cuprinde:
– examen clinic general – anual
– glicemie – anual
– ECG – anual
– examen psihologic – anual
– examen psihiatric – la indicatia medicului specialist de medicina a muncii.
Contraindicatii pentru munca de noapte:
- diabet zaharat decompensat
- epilepsie
- psihoze manifeste
La acestea se pot adauga orice alt tip de patologie care poate avea o evolutie rapida si unde absenta unui ajutor imediat din partea colegilor poate pune in pericol viata persoanei, precum si alte situatii, precum diabetul zaharat insulino-dependent, a carui evolutie in timp poate fi destabilizata de solicitarile muncii de noapte sau starea de graviditate, unde riscul de avort spontan datorita oboselii (in special in primul trimestru de sarcina) sau riscurile ulterioare asupra evolutiei sarcinii pot impune incetarea muncii de noapte...mai multe spete si explicatii de la specialisti in legislatia muncii in in capitolul „Control si preventie” din cadrul
lucrarii pe stick ITM in control. Totul despre gestionarea corecta a raporturilor de munca, detalii AICI >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediu de maternitate. Lipsa stagiului de cotizareIntrebare: O salariata, angajata din mai 2024 a adus in luna octombrie concediu medical de maternitate (initial, prenatal). Anterior lunii mai 2024 nu a mai lucrat in alta parte, prin urmare nu are stagiu de cotizare de 6 luni din ultimele 12. Cum trebuie sa procedeze angajatorul in acest caz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Reintegrare salariat la alt angajator. Incetare CIM la angajatorul curentIntrebare: Va rog sa imi mentionati care este procedura in urmatoarea speta: Daca un salariat angajat anul trecut imi aduce o hotararea judecatoreasca - prin care acesta se va reintegra in vechea firma de unde a plecat, cum procedez cu el. Este obligat sa isi respecte termenul de preaviz de 45 zile - avand functie de conducere? In cate zile de la depunerea hotararii la societate sunt obligata sa incetez contractul de munca si cu ce art din Codul muncii se inceteaza ?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<