In acest sens vom stabili in ce conditii poate sa intre salariatul in concediu de odihna, imediat dupa ce termina o tura de noapte.
"Durata timpului de munca a unui salariat este:7,00- 19,00 = ore lucrate; 24 ore = liber; 19,00 - 7,00 = ore lucrate; Este legal ca dupa 12 ore lucrate, salariatul sa intre concediu de odihna sau trebuie urmata de o perioada de repaus de 48 ore?", intreba cineva in cadrul site-ului PortalCodulMuncii.ro
In aceste conditii, trebuie precizat ca temeiul legal privind intocmirea foilor de prezenta este dat de art. 116 din Codul muncii - Legea nr. 53/2003, care stabileste ca angajatorul are obligatia de a tine evidenta orelor de munca prestate de fiecare salariat si de a supune controlului inspectiei muncii aceasta evidenta ori de cate ori exista o solicitare.
In acest context, angajatorul are obligatia de a tine evidenta orelor de munca prestate de fiecare salariat si de a supune controlului inspectiei muncii aceasta evidenta ori de cate ori exista o solicitare in acest sens.
Legis Plus Legislatia Muncii
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
In cazul concediului de odihna, se vor lua in calcul si cele 48 de zile libere
Daca a a optat pentru munca in ture, angajatorul are obligatia de a tine evidenta muncii personalului care lucreaza in ture prin intocmirea unui pontaj separat, astfel incat sa existe o evidenta clara a programului de munca in ture.
Astfel, trebuie sa fie cunoscut momentul intrarii in tura si cel al iesirii din tura a salariatilor, orele prestate noaptea, etc.
Astfel, daca de regula salariatul beneficiaza de 48 de ore libere dupa o tura de noapte, ulterior acestor ore salariatul va intra in concediu de odihna.
Pentru mai multe detalii despre concediul de odihna citeste PortalCodulMuncii