SSM: Recomandari privind promovarea sanatatii la locul de munca

ssmsanatatea in muncaconfort loc muncacursuri angajatievaluarea riscurilor
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X




Promovarea sanatatii la locul de munca reprezinta efortul comun al angajatorilor, angajatilor si societatii de a imbunatati sanatatea si confortul oamenilor la locul de munca. Acesta se obtine prin imbunatatirea organizarii muncii si a mediului de lucru, promovarea participarii lucratorilor la intregul proces de promovare a sanatatii la locul de munca, posibilitatea de a face alegeri sanatoase si incurajarea dezvoltarii personale.

Promovarea sanatatii la locul de munca nu inseamna doar respectarea cerintelor legale din domeniul sanatatii si securitatii, ci si sprijinirea activa a personalului de catre angajatori in vederea imbunatatirii starii generale de sanatate si confortului acestuia. in cadrul acestui proces, este important sa fie implicati angajatii si sa se tina cont de nevoile si opiniile acestora in ceea ce priveste organizarea muncii si a locului de munca.

Prin imbunatatirea starii de sanatate si a confortului lucratorilor, promovarea sanatatii la locul de munca are numeroase efecte pozitive, cum ar fi reducerea rotatiei de personal si a absenteismului, cresterea motivatiei si a productivitatii, precum si imbunatatirea imaginii angajatorului ca fiind o organizatie cu o atitudine pozitiva si responsabila.

Promovarea sanatatii la locul de munca vizeaza, in general, aspecte diferite, in practica fiind deseori strans legata de evaluarea riscurilor. Cateva dintre aspectelerelative la promovarea sanatatii la locul de munca sunt:

-    Asigurarea participarii angajatilor la procesul de imbunatatire a organizarii muncii,

-    Implicarea activa si consultarea angajatilor in vederea imbunatatirii mediului lor de lucru,

-    Asigurarea tuturor masurilor ce vizeaza imbunatatirea confortului la locul de munca, de exemplu posibilitatea de a avea un program de lucru flexibil sau de a lucra de la domiciliu,

-    Introducerea conceptului de alimentatie sanatoasa la locul de munca, prin furnizarea de informatii privind alimentatia sanatoasa, precum si prin asigurarea unei astfel de alimentatii sanatoase la cantina sau prin posibilitatea prepararii alimentelor,

-    Informarea privind efectele fumatului, inclusiv prin participarea la programe gratuite pentru renuntarea la fumat, precum si prin stabilirea de masuri generale de interzicere a fumatului in intreprindere,

-   Promovarea sanatatii mentale, prin asigurarea de cursuri pentru manageri privind gestionarea tensiunilor generate de stress in cadrul organizatiilor lor, posibilitatea asigurarii de consultanta psihologica anonima pentru toti angajatii,

-    Exercitii si activitate fizica, prin asigurarea de cursuri de sport, incurajarea activitatii fizice, promovarea unei culturi active si sanatoase la locul de munca,

-    Monitorizarea starii de sanatate, prin asigurarea de examene medicale pentru controlul tensiunii arteriale sau al nivelului de colesterol.

Sursa: Agentia Europeana pentru Sanatate si Securitate in Munca


NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ssmsanatatea in muncaconfort loc muncacursuri angajatievaluarea riscurilor

Data aparitiei: 09 Aprilie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

SSM: Recomandari privind promovarea sanatatii la locul de munca Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]