Vom stabili, prin cele ce urmeaza, daca societatea care plateste indemnizatia de concediu de maternitate unei salariate poate face lunar (sau la 2 luni) dosarul de recuperare sau daca este obligata sa faca un singur dosar-cerere la sfarsitul perioadei, respectiv dupa ultima plata.
De asemenea, vom vedea daca odata stabilita baza de calcul pentru prima luna de concediu de maternitate, aceasta ramane neschimbata pentru toata perioada.
Mentionam ca potrivit alin. (2) al art. 77 din Normele metodologice de aplicare a OUG 158/2005, pentru recuperarea sumelor reprezentand indemnizatii achitate care depasesc obligatia lunara de plata a contributiei pentru concedii si indemnizatii, angajatorul depune la registratura casei de asigurari de sanatate solicitarea scrisa conform modelului prevazut in anexa nr. 12 la care se ataseaza Centralizatorul privind certificatele de concediu medical prevazut in anexa nr. 18, precum si, dupa caz, dovada achitarii contributiei pentru concedii si indemnizatii, pentru perioada anterioara pentru care se solicita restituirea.
Cererea poate fi depusa pentru fiecare concediu medical. Certificatele medicale pentru maternitate se acorda de regula in continuare.
Conform art. 37 alin. (2) din Norma de aplicare a prevederilor OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, in situatia in care unui asigurat i se acorda doua sau mai multe concedii medicale pentru aceeasi afectiune, fara intrerupere intre ele, durata lor se cumuleaza, iar plata se suporta conform art. 12 din OUG 158/2005
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
250 Modele Fise de Post
Astfel, intrucat sunt concedii medicale in continuare se patreaza baza de calcul initiala.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcodulmuncii.ro