Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) a oferit posibilitatea gasirii unui serviciu in strainatate pentru aproape 113.000 de romani. Mai precis, in 2010, numarul persoanelor care au obtinut un contract de munca in strainatate prin aplicarea prevederilor acordurilor bilaterale privind circulatia fortei de munca dintre Romania si alte state a fost de 112.964.
Potrivit cifrelor furnizate de ANOFM, majoritatea romanilor care si-au incercat norocul in afara granitelor au plecat la munca in Germania, peste 110.000 de persoane.
Aproape 100.000 dintre acestia s-au angajat in agricultura si peste 3.500 au mers sa lucreze in hoteluri si restaurante. Romanii plecati la munca in aceasta tara au mai obtinut contracte de munca in industrie, servicii, menaj si sectorul medical. Majoritatea romanilor care merg la lucru in Germania castiga intre 800 si 1.500 de euro lunar.
Romanii care merg in Germania sa lucreze in agricultura castiga intre 800 si 1.500 de euro pe luna, un venit similar primesc si cei care obtin de lucru in hoteluri si restaurante, iar cei care lucreaza in sectorul servicii primesc 1.100 de euro lunar. Salariile celor care lucreaza in menaj variaza intre 1.000 si 1.400 de euro, iar cei care muncesc in industrie sunt platiti cu pana la 1.500 de euro.
Cele mai mici salarii le primesc spalatorii de vase si cei care se ocupa de ingrijirea persoanelor varstnice, cate 800 de euro lunar, a scris „Cotidianul”. Prin agentie, romanii au doua posibilitati de a pleca in strainatate, fie prin acordurile bilaterale, pe care Romania le-a semnat cu tarile europene, fie prin reteaua de recrutare online EURES.
Legis Plus Legislatia Muncii
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Datele ANOFM mai arata ca in 2010 un numar de 1.184 de persoane au plecat la munca in strainatate prin reteaua EURES. Cele mai solicitate tari au fost Spania, Italia si Marea Britanie.