“Pentru acordarea de tichete cadou, vouchere sau bunuri in limita a 150 lei/angajat si 150 lei/copil (TVA inclus) cu ocazia sarbatorilor este necesar sa se faca act aditional la contract sau este suficient sa se faca o decizie si sa fie trecut in contractul colectiv de munca?”
Raspunsul specialistului:
Conform prevederilor art. 76 alin.(4) lit.a) din Codul fiscal, urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:
a) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru nastere, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, cat si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca.
Cadourile in bani, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori salariatilor, cat si cele oferite in beneficiul copiilor minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie se acorda astfel cum acestea sunt reglementate in contractul de munca.
Precum Codul fiscal nu face distinctie intre contractul colectiv si contractul individual de munca apreciem ca poate fi oricare dintre aceste contracte.
In consecinta, cadourile in bani sau tichetele cadou acordate cu ocaziile de mai sus (ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, 8 martie), in limita a 150 lei pentru fiecare persoana in parte daca sunt prevazute in contractul de munca (individual sau colectiv) nu sunt venituri impozabile.
Aceeasi prevedere se regaseste in Codul fiscal in ceea ce priveste contributiile sociale la art. 142 lit. b).
In concluzie, tichetele cadou se pot acorda fara a fi taxate cu contributii sociale si impozit pe venit cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase precum si salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie in limita sumei de 150 lei pentru fiecare persoana pentru fiecare eveniment daca sunt prevazute in contractul de munca (individual sau colectiv). Astfel, acordarea tichetelor cadou pentru salariat si pentru copii minori ai acestuia trebuie prevazuta fie prin act aditional in contractul individual de munca, fie prin act aditional la contractul colectiv de munca.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Stagiu pentru pensie. Indemnizatia de somajIntrebare: Revin cu o completare la intrebarea anterioara, perioada de somaj este considerata contributiva? Se ia in calcul la stabilirea celor 35 de ani de cotizare pentru pensie?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
CIM cu timp partial inegalIntrebare: Un SRL cu activitate bar si discoteca de noapte, doreste sa angajeze 2 persoane la paza, care vor avea program de lucru doar vineri-duminica inclusiv, in intervalele orare 20.00-06.00. Cum este cel mai bine de intocmit CIM din punct de vedere al orelor de munca si al repartizarii: inegal/schimburi/flexibil/individualizat ? Trebuie acordat si spor de noapte avand in vedere programul de lucru?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<