Situatie rara: Salariatul bolnav nu are dreptul la concediu medical?

03 Martie 2014
03 Martie 2014
concediiconcediu medicaldepasire concediu medical
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Analizam situatia expusa de un angajator, cu privire la salariatul sau diagnosticat cu cancer. Salariatul a fost in anii 2012-2013 in concediu medical. In decembrie 2013 a venit la serviciu si a lucrat o luna intreaga.

In luna ianuarie, salariatul s-a internat in spital dar nu a mai primit certificat medical deoarece a depasit durata maxima prevazuta de lege.

In luna ianuarie, salariatul a fost pontat cu 0 ore, dat fiind ca nu a prezentat certificat medical si nici nu a fost la serviciu. Nu a facut o cerere de CFS si nu s-a depus la Revisal nicio suspendare a CIM>

Angajatorul doreste sa stie ce este de facut in continuare, avand in vedere faptul ca salariatul isi depune la casa de pensii dosarul de pensionare medicala si nu va mai veni la serviciu, dar nici nu a primit decizia de pensionare pentru a i se desfacere CIM si nici nu a facut o cerere de CFS.

Specialsitii PortalCodulMuncii ne ofera un raspuns in acest sens:

Situatia in care, salariatul desi bolnav nu are dreptul la concediul si indemnizatie de incapacitate temporara de munca, nu a fost reglementata de legiuitor. In lipsa unei astfel de reglementari apreciem ca absenta salariatului de la serviciu in cazult internarii in spital nu poate fi decat o absenta motivata.

In speta prezentata mai sus consideram ca incetarea raporturilor de munca poate interveni prin acordul partilor. Astfel, salariatul va beneficia de pensie incepand cu data incetarii calitatii de asigurat(in speta, salariat) daca cererea a fost inregistrata in termen de 30 de zile de la data emiterii deciziei medicale asupra capacitatii de munca.


In situatia in care salariatul nu este de acord cu incetarea contractului individual de munca prin acordul partilor dar nici nu se prezinta la locul de munca, apreciem ca angajatorul il va ponta absent motivat in baza documentelor medicale.

Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro


NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]