Un proiect de lege adoptat marti aproba scoaterea presedintelui si a parlamentarilor din categoria functionarilor publici, in contextul in care sunt aduse modificari Codului Penal, ajungandu-se astfel la "la exonerarea de raspundere penala a persoanelor vizate de acesta", precizeaza un comunicat presa al Consiliului National al Magistraturii, citat de Mediafax.
CSM atrage atentia asupra amendamentului care defineste notiunea de functionar public prin care sunt exceptati din aceasta categorie presedintele Romaniei, deputatii si senatorii, precum si persoanele care isi desfasoara activitatea in cadrul unei profesii liberale, in baza unei legi speciale si care nu sunt finantati de la bugetul de stat:
"In acest fel ar fi afectata protectia penala acordata unor valori sociale deosebit de importante, legate de activitatea categoriilor de persoane a caror excludere din sfera acestor notiuni se urmareste".
De asemenea, Consiliul National al Magistraturii, citat de sursa amintita, noteaza ca "prin acest amendament se ajunge practic la exonerarea de raspundere penala a persoanelor vizate de acesta, pentru toate infractiunile la care subiectul activ este un functionar public sau functionar, in sensul art. 147 alin. (1) si (2) din Codul penal, fapt care este inadmisibil in conditiile importantei deosebite a activitatilor desfasurate de aceste persoane".
Totodata, aminteste Mediafax, in privinta amendamentului legat de conflictul de interese incriminat in articolul 253 indice 1 din Codul penal de la 1968, prin adoptarea acestuia "se urmareste restrangerea sferei subiectului activ al infractiunii de conflict de interese doar la categoria persoanelor care exercita atributii de serviciu ce rezulta dintr-un contract de munca si o fisa a postului semnate cu o institutie dintre cele prevazute la art. 145”, sustine CSM.
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Concedierea perfect legala
"Practic, sunt eliminate din sfera subiectului activ al acestei infractiuni toate persoanele la care se refera art. 147 alin. (1) din actualul Cod penal, care nu au incheiat un contract de munca si nu au semnat o fisa a postului. Nu poate fi acceptata nici modificarea propusa pentru alin. (2) al art. 253 indice 1 din Codul penal, intrucat nu pot fi eliminate din sfera conflictului de interese activitatile de emitere, aprobare, adoptare sau semnare a actelor administrative, si nici cele referitoare la incheierea unui act sau a luarii unei hotarari care sa priveasca creatia, dezvoltarea, pregatirea stiintifica, artistica, literara, profesionala, daca acestea se circumscriu ipotezelor vizate de alin. (1) al art. 253 indice 1", precizeaza CSM.
In consecinta, noteaza Mediafax, plenul CSM a hotarat marti, cu majoritate de voturi, transmiterea catre Parlament a unui punct de vedere institutional ce argumenteaza lipsa de fundamentare si oportunitate a propunerilor legislative recent formulate sau promovate de Comisia juridica, de disciplina si imunitati a Camerei Deputatilor.