Raspunderea penala pentru fapte ilicite cu grad ridicat de pericol social

raspundere penalalegea 319pericolul social
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Raspunderea penala intervine in primul rand pentru faptele identificate in mod expres ca fiind infractiuni prin Codul muncii, Legea nr. 319/2006, respectiv prin alte acte normative care reglementeaza conditiile de desfasurare a raporturilor individuale si colective de munca, respectiv masurile obligatorii ce trebuiesc respectate pentru asiguratea sanatatii si securitatii in munca a angajatilor.

Este insa de retinut ca raspunderea penala a persoanei fizice sau juridice care a savarsit o fapta ilicita nu este angajata numai pentru faptele prevazute expres de legislatia specifica raporturilor de munca/sanatatii si securitatii in munca.

In functie de modalitatea de savarsire, de pericolul social concret precum si de forma de vinovatie cu care a actionat faptuitorul, pot fi circumscrise raspunderii penale si o serie de alte fapte din sfera relatiilor de munca, sub forma infractiunilor de serviciu (exemplu: abuzul in serviciu contra intereselor persoanelor, abuzul in serviciu prin ingradirea unor drepturi, purtarea abuziva etc. )

In functie de pericolul social concret si de forma de vinovatie a faptuitorului, anumite fapte reglementate in sfera raspunderii contraventionale pot fi calificate ca fiind infractiuni, antrenand implicit raspunderea penala.

Faptuitorul nu se va putea exonera de raspunderea penala in acest caz invocand reglementarea faptei respective in domeniul raspunderii contraventionale.

Exemplu: Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2000 privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca, stabileste in mod expres faptul ca incalcarea prevederilor art. 8 ale acestui act normativ constituie contraventie, cu exceptia situatiei in care faptele au fost savarsite in astfel de conditii incat sa fie considerate infractiuni, potrivit legii penale.

Daca inspectorul de munca apreciaza ca fapta a fost savarsita in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, constituie infractiune, are obligatia de a sesiza organul de urmarire penala competent, in conditiile art. 19 alin. (1) lit. i) din Legea nr. 108/1999, republicata, respectiv art. 30 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001, cu modificarile si completarile ulterioare.

In cazul in care inspectorul de munca constata existenta unor incalcari a prevederilor legale din domeniul de competenta apartinand altor institutii, va sesiza aceste organisme pentru continuarea verificarilor si adoptarea masurilor care se impun.

Exemplu: inspectorul de munca va sesiza Consiliul National pentru Combaterea
Discriminarii daca constata existenta unor situatii discriminatorii pentru are nu are competenta legala de constatare si sanctionare, in conditiile Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de sanse intre femei si barbati).

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
raspundere penalalegea 319pericolul social

Data aparitiei: 06 Decembrie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Raspunderea penala pentru fapte ilicite cu grad ridicat de pericol social Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]